02 / 05 / 2024

Emeklilikte yeni düzenleme masada! Kademeli emekliliğin kapsamı tek tek belli oldu!

Emeklilikte yeni düzenleme masada! Kademeli emekliliğin kapsamı tek tek belli oldu!

Kademeli emeklilik konusunda ayrıntılar araştırılan konular arasında yer alıyor. Kısmi emeklilikte 10, 12.5 ve 15 yıl prim şartı gerekirken, kademeli emeklilik sisteminde yaş şartının kademeli olarak indirilmesi öngörülüyor. EYT’den sonra yeni emeklilik sistemi için gelişmeler yakından izleniyor.



EYT yasasıyla milyonlarca çalışan, emeklilik hakkı kazanırken, önümüzdeki dönem için de özellikle emeklilik sistemine ilişkin önemli reformlar yapılması gündemdeki yerini aldı.

Bu reformların başında da Bağ-Kur ve SSK primlerinin 7200 günde eşitlenmesi konusu geliyor. Bu sayede Bağ-Kur'lu 1 milyon esnaf 9 bin gün yerine 7.200 gün ile yani beş sene önce emekli olma hakkına kavuşacak.

ahaber.com'un haberine göre, kapsamın kesinleşmesinde esnafın yanında çalışan işçi sayısı basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi özellikler aranacak.

Emeklilikte yeni düzenleme masada! Kademeli emekliliğin kapsamı tek tek belli oldu!

Fakat kapsamın geniş tutularak tüm Bağ-Kurluları kapsaması gündeme geldi.

Uygulanacak indirim, 8 Eylül 1999-30 Ocak 2008 arası sigortalı olan Bağ-Kur'lu vatandaşlarda gün sayısı şartı hem kadın hem erkeklerde 25 sene yani 9 bin gün olarak belirlenmişti. Ancak yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 şartıyla uygulanmıştı.

Yeni düzenleme bu sayede hem kadınlarda hem erkeklerde prim gün şartını 9 bin günden 7200'e çekecek. 7200 prim gününü sağlayan kişiler sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı karşılıyorsa emekli olma hakkını kazanacak.

Peki, kademeli emeklilik detayları neler? İşte merak edilenler...


Geri Dön