18 / 05 / 2024

Emeklilikte yeni düzenleme masada! Kademeli emekliliğin kapsamı tek tek belli oldu!

Emeklilikte yeni düzenleme masada! Kademeli emekliliğin kapsamı tek tek belli oldu!

Kademeli emeklilik konusunda ayrıntılar araştırılan konular arasında yer alıyor. Kısmi emeklilikte 10, 12.5 ve 15 yıl prim şartı gerekirken, kademeli emeklilik sisteminde yaş şartının kademeli olarak indirilmesi öngörülüyor. EYT’den sonra yeni emeklilik sistemi için gelişmeler yakından izleniyor.



KADEMELİ OLARAK ARTAN EMEKLİLİK

Ama kişinin primi dolsa da yaşı beklemesi gerekecek. 01 Mayıs 2008 sonrası sigortalılığı başlayan kişiler için ise yine 9 bin gün şartı ve kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş ile başlayan ve 65'e kadar kademeli bir şekilde yükselen emeklilik yaşının sağlanması gerekiyor.

Uygulanacak 1800 günlük indirim ile bu tarihte sigortası başlayan Bağ-Kurlu vatandaşlar da 7200 gün ile emekli olma imkânına kavuşacak. Tabi yine kadınlarda 58 erkeklerde 60 olan yaş şartının da sağlanması gerekecek.

Emeklilikte yeni düzenleme masada! Kademeli emekliliğin kapsamı tek tek belli oldu!

SON 7 YILA BAKILIYOR

Mevcut şartlarda çeşitli kurumlarda çalışmış sigortalılar için iki yöntem uygulanıyor.

2008 senesinde önce sigortalı olan kişilerin emekli olacağı kurumu son 7 senelik sigortalılık süresindeki 1261 gün belirliyor. Bu sürede hangi kurumdan 3.5 sene ve fazlası çalışma varsa o kurum tercih ediliyor.

1 Ekim 2008 yılından sonra sigortalı olan vatandaşlar ise hangi kurumdan daha fazla prim ödemesi yapmışsa o kurumdan emekli olma hakkı kazanıyor. Bu sigortalı kişiler için 3.5 seneye bakılmıyor.

Fakat Bağ-Kur ile SSK primlerinin eşitlenmesi gündeme geldiği zaman çeşitli kurumlarda çalışan kişiler için böyle bir hesaplama yapılması da gerekmeyebilecek.

İŞKUR’dan müjde! 3 aylık sigortası olanlar 10 bin TL’ye yakın ödeme alacak!

100 bin TL’nin bir aylık faiz getirisi ne kadar? İşte banka banka faiz getiri hesabı...


Geri Dön