28 / 06 / 2024

Emeklinin gözü 15 bin TL seyyanen zam beklentisinde...

Emeklinin gözü 15 bin TL seyyanen zam beklentisinde...

5 aylık enflasyon verilerinin de belli olması ile birlikte uzman isimler emekli maaş tahminlerini güncellemiş oldu. Türkiye Emekliler Derneği oransal zam yerine seyyanen zam beklediklerini kaydetti.



Geçtiğimiz 5 aylık enflasyon oranının yüzde 22,72 olmasından sonra emeklilerin gözü, maaş zammını netleştirecek olan haziran enflasyonuna çevrilmiş oldu. 

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım  Ergün, emeklilerin daha önce kendilerine verilmeyen 8 bin 77 liralık seyyanen zam ve yüzde 5,7’lik büyüme olduğu kaydedildi. Emeklinin seyyanen zam beklentisi 15 bin lira oluyor. TÜED Başkanı Ergün “Seyyanen zam beklentimiz her zaman devam ediyor; çünkü yüzdeli yükselişler eşitsizliği daha da bozuyor. Ülke büyüyor; ancak emekli maaş artışları TÜFE’ye endeksli olduğu için bundan pay alamıyor. 

Daha önce memura verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zamdan emekli keseneği de kesilmedi, kesilseydi memur emeklisine de yansıyacaktı. Öte yandan, hem yüzde 5,7’lik büyüme oranı, hem de daha önce emekliye verilmeyen 8.077 liralık seyyanen zammı düşündüğümüzde hak edilmiş seyyanen zam 12 bin lira civarında bulunuyor.

Emeklinin gözü 15 bin TL seyyanen zam beklentisinde...

Satın alma gücündeki kayıp da dikkate alındığında, geçen yılın 8 bin 77 lirası bu yıl 8 bin 77 lira olarak yansımayacaktır. Özetle, emeklinin seyyanen zam beklentisi 15 bin lira” dedi.

Aylık bağlama sisteminin değiştirilmesi gerektiğini de belirten Ergün, sistemin yoksul emekliler oluşturduğuna dikkati çekti. Ergün “Aylık bağlama oranı yüzde 70’ten yüzde 35’lere indi. Burada emeklinin çok ciddi kaybı var. Bu parametrelerin değişmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ne yazık ki hükûmet bu artış sistemini getirmedi. 1.000 liralık bayram ikramiyesinde enflasyon oranında bile artış yapılsa rakamın 5 bin lirayı geçtiğini görürdük. Emekli 1000 lira bayram ikramiyesi aldığı dönemde 700 liraya bir kurban alabiliyordu; bugün bir kurbanı 3 bin liraya alabilme imkânı yok.”

Emeklilere bu ayın sonuna kadar 17 bin 500 TL yatıyor! Akbank emekli promosyon başvuru 2024! 

Emekli maaşlarına 15 bin TL seyyanen zam! Şimdi açıklandı! 

Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Meslek meslek zamlı maaşlar...

Yurt dışında yaşayanlar ya da yurt dışından Türkiye'ye dönenler nasıl emekli olabilir?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön