27 / 06 / 2024

Yurt dışında yaşayanlar ya da yurt dışından Türkiye'ye dönenler nasıl emekli olabilir?

Yurt dışında yaşayanlar ya da yurt dışından Türkiye'ye dönenler nasıl emekli olabilir?

Türkiye’de milyonlarca kişi kademeli emeklilik bekliyor. Milyonlarca emekli de açlık sınırı ve asgari ücretin çok altında maaş alıyor. Vatandaş emeklilik sistemi ile ilgili düzenleme beklerken, mevcut yasalara göre yurt dışında yaşayanlar da Türkiye’den emekli olabiliyor? İşte detaylar...



Türkiye’de emeklilik ile ilgili sorunlar gündemdeki yerini koruyor. Milyonlarca kişi kademeli emeklilik için haber beklerken, Temmuz da emekliye yapılacak zam da ülke gündemini en çok meşgul eden konulardan biri. Yurt dışında yaşayanlar ise Türkiye’den nasıl emekli olacağını araştırıyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun,  https://x.com/ozgurerdursun  X  sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yurt dışında yaşayanlar ya da yurt dışından Türkiye'ye dönenlerin  nasıl emekli olabilir sorusunun cevabını verdi. Özgür Erdursun bilinmesi gerekenleri madde madde sıraladı. İşte o açıklama…

Yurt dışında yaşayanlar ya da yurt dışında bir süre kalıp Türkiye'ye dönenler nasıl emekli olabilirler!

  • Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye'den emekli olabilir.
  • 8/09/1999 tarihine kadar Türkiye'den sigorta başlangıcı olanlar EYT'li olurlar ancak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye'de çalışmaları olmazsa dahi yur tdışı borçlanması yaparak EYT'li olabilirler.
  • Yurt dışında yaşayan kadınlar boşta geçen süreleri ve çalıştıkları süreleri, erkekler ise çalıştıkları süreleri yurt dışı borçlanması yapabilir ve prim günü satın alabilirler.
  • Anlaşmalı olan ülkelerde ilk sigorta başlangıcı Türkiye'den ilk sigorta girişi olarak kabul edilir.
  • Çalışma olmayan için borçlanılan süre işe başlama tarihini geriye çeker.
  • Yurt dışı borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 45'idir. Borçlanma tutarı 300 TL ile 2.250 TL arasındadır. Borçlanma yapan kişi ödeyeceği tutarı kendi belirleyebilir bu tutar emekli aylığını belirler.
  • Yurt dışı borçlanması ile emekli olan kişi Türkiye'de çalışabilir.
  • Yurt dışı borçlanması yaparak emeklilik hakkı elde eden kişi Türkiye dışında başka bir ülkede çalışamaz sosyal yardım ya da işsizlik maaşı almaz. Çalışıyor, sosyal yardım ya da işsizlik maaşı alıyor ise Türkiye'den aldığı emekli aylığını kestirmesi gerekir.
  • Yurt dışı borçlanması ile SSK'dan iki, Bağ-kur'dan iki toplam dört alternatifiniz var. Sizin için en az maliyetli en hızlı yolu tercih edebilirsiniz. 

İŞTE PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR 

BU ÜLKEDE YAŞAYANLAR KERİZ Mİ?

İslam Memiş'ten altın uyarısı! Bugüne dikkat! Altın fiyatları bayramdan sonra yükselecek mi?

Aile Destek Programı ödemeleri bugün hesaplara yatıyor! Kurban bayramı öncesi 4 milyar TL ödenecek! 

Ne altın ne dolar! Mayıs ayının en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu! Buna yatırım yapan parasını katladı!

Emeklilere PTT promosyonu şoku! Şimdi açıklandı: 15 ay boyunca...


Geri Dön