29 / 04 / 2024

Emekliyim ama çalışıyorum emlak vergisi öder miyim?

Emekliyim ama çalışıyorum emlak vergisi öder miyim?

Türkiye'de bulunan bina, arsa ve araziler için ödenen emlak vergisinde geliri olmayan tek mesken sahipleri için muafiyet bulunuyor. Peki, emekliyim ama çalışıyorum emlak vergisi öder miyim diyorsanız, işte yanıtı...



Emekliyim ama çalışıyorum emlak vergisi öder miyim?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna girmektedir. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Vergi esaslarının düzenlendiği 1319 sayılı kanun gereğince, vergide mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Bu vergi uygulamasından 200 metrekareden küçük tek evi olan ve geliri bulunmayan; ev hanımları, engelliler, işsizler, gaziler ve emekliler faydalanabiliyor.


Peki sizin de 200 metrekareden küçük tek eviniz varsa, emekliyseni ama çalışıyorsanız vergi ödeyecek misiniz? "Emekliyim ama çalışıyorum emlak vergisi öder miyim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Çalışan emekliler tek meskene sahip olsalar bile emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor. Vergi mükelleflerinin 2015 yılına ait vergileri için ilk taksit dönemi 1 Haziran'a kadar devam ediyor.


Verginin 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.



10 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön