28 / 04 / 2024

Emin Sazak: Hazine garantisi iyi kullanılmalı!

Emin Sazak: Hazine garantisi iyi kullanılmalı!

Türkiye Müteahhitler Birliği eski Başkanı Emin Sazak iyi planlanmamış yatırımlara, daha sonra finansman arayışları sırasında mali tavizler verilmek zorunda kaldığını belirterek bunun "kredibilite kaybına yol açtığı" uyarısında bulundu




Türkiye Müteahhitler Birliği eski Başkanı Emin Sazak iyi planlanmamış ve projesi tam yapılmadan çıkılan yatırımlara, daha sonra finansman arayışları sırasında mali tavizler verilmek zorunda kaldığını belirterek bunun "kredibilite kaybına yol açtığı" uyarısında bulundu. Türkiye İnşaat İşverenleri Sendikası'ndan (INTES) yapılan değerlendirmede ise bü- teşvik türü olarak garanti verilmesinin yararlı olacağı belirtilirken, garanti verilecek projelerin önem derecesi yüksek, kaynak girdisi yüksek olmasına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. 

1 Proje seçimi önemli ÎNTES'ten yapılan değerlendirmede, finansman garantisi ve gerektiğinde üstlenim yapılmasına yönelik uygulamaların, bü- teşvik türü olduğu vurgulanarak, büyük projelerin mali katkılarından çok stratejik ve teknolojik katkısının ön plana çıktığı hatırlatıldı. Buna karşılık, verilecek garantilere yönelik proje seçiminin önemli olduğu belirtilen değerlendirmede, "Bu uygulamaların doğru ve ihtiyaca hizmet eden, kaynak girdisi ve önem derecesi yüksek projeler için yapılması önem arz etmekte olup, yasanın amacma da uygun olacaktır. Büyük ölçekli projelerde kredi bulma zorluğu yatırımcıların önündeki en büyük engel olup, bu ihtiyacın karşılanması ile ülke ekonomisine katkı sağlayacak büyük projelerin devamlılığı sağlanacaktır" denildi. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ise garanti uygulamalarının bü1 yönüyle taviz niteliği taşıdığı hatırlatılarak, projelerin uygulama safhasına geçmeden önce iyi planlanmasının finansmanına etki ettiğine işaret edildi. Sazak altyapı ihalelerinde yoğun olarak aşın düşük teklif sorunu yaşandığım hatırlatarak, ihalenin ardından ciddi mali içerik değişiklikleri yapılmak zorunda kalındığı hatırlattı. Sazak, "Yapım veya yatırım ihalesi öncesi teknik, mali, ekolojik ve sosyal etütler yeterince yapılmadan, mühendislik eksiklikleri ile çıkılan ve birçoğu büyük sermaye ve finansman gerektiren yap-işletdevret, yap-kirala-devret türü projelerde yaşanan uzun finansman arayışları ve verilen bazı imtiyazlar, en başta haksız rekabete sebep olurken, Türkiye'nin uluslararası kredibilitesini de olumsuz etkileme potansiyeline sahip" dedi. 


Yeni Asır


Geri Dön