Emirgan Şerifler Yalısı'nın arsası satılıyor!
Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda ayakta kalan en eski eser olma niteliğindeki Emirgab Şerifler Yalısı’nın 3 bin 250 metrekare alanlı harem kısmının arsası İzale-i Şuyu ile satılıyor.
30 mirasçının anlaşmaya varamaması sebebi ile 27 yıldır devam eden izale-i şuyu davasında sona gelindi ve Emirgan’daki tarihi Şerifler Yalısı’nın harem kısmının 3 bin 250 metrekare alanlı arsası 20 Aralık Çarşamba günü saat: 9.30’da Çağlayan Adliyesinde İzale-i Şuyu ile 62 milyon TL ihale çıkış bedeliyle açık arttırma ile satılacak.
Emirgan Şerifler Yalısı'nın selamlık kısmı 1972 yılında dönemin ünlü işadamı Sait Çiftçi tarafından Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmak üzere bağışlanmıştı. Geriye kalan yalının selamlık kısmı ise varisler anlaşamadığı için 27 yıldır boş durumdaydı.
Söz konusu arsa 1950’li yıllarda İstanbul’da yaşayan Mersinli dünyaca ünlü iş adamı Sait Çiftçi’nin ve eşi Sabiha Çiftçi’nin çocukları olmadığı için Mersin,Adana ve İstanbul’da yaşayan yeğenlerine kalmıştı.
Yerli ve yabancı birçok ünlü yatırımcıların her dönem ilgisini çekmiş olan arsa varislerin anlaşmazlığı yüzünden satılamamıştı.Açık arttırmayla satılacak olan eşsiz önemdeki arsa için bir çok yerli ve yatırımcının rekor alış teklifleri vermesi bekleniyor.
Şerifler Yalısı’nın selamlık kısmı, Boğaziçi’nin Avrupa Yakası’nda ayakta kalan en eski tarihi yalı olarak kabul ediliyor. Satışa çıkarılan arsa harem kısmının bulunduğu bölüm. Arazi iki yola cepheli. Arsanın yanında selamlık bölümü Anıtlar Kurulu’na ait ve şimdilerde misafirhane olarak kullanılıyor.
Tarihçesi nedir?
17. yüzyılda 4. Murat doğu seferine çıkıp Erivan’ı kuşattığı zaman kalenin İranlı komutanı Yusuf Han Emirgan, şehri savaşmadan teslim etti ve böylece padişahın dostu oldu. Seferden dönen 4. Murat, bu komutana sonradan onun adını alan Emirgan’da geniş toprak bağışladı. Burada köşkler, yalılar yapıldı ve Emirgan bu şekilde yerleşime açıldı. 19. yüzyılın başında Mekke Emiri Abdullah Paşa yalıyı satın aldı. O dönemde yalı harem ve selamlık olarak iki ayrı binadan meydana geliyordu. Harem kısmı 1946 yılında yol genişletme çalışmaları sırasında yıkıldı. Bugün yalnız selamlık kısmı kaldı.
Şerifler Yalısı 1635 den sonraki yıllarda inşa edilmiştir.Önceleri görkemli bahçeleri içinde ayrı ayrı iki bina halinde Harem ve Selamlık dairesi olarak birbiriyle bağlantısızken 1900’lü yıllarda bir asma galeri ile irtibatlandırılmıştır.
Yine her iki yapı yapıldığı dönemde denize sıfırken(Lebiderya) ve kayıkhanesine tonoz başı yarım yuvarlak kemerle denizden direkt girilirken 1930 sonlarında sahil yolu istimlakinde alt kat cephesi bir duvar şekline dönüştürülmüştür.Selamlık kısmı set duvarı üstünde kalmıştır.
Emirgan Mahallesinin 1.Abdülhamit’in(1774-1789) emri üzerine 1778 de ihdas edilmesi ile bu mevkide ilk yalılar yapılmıştır.1781 de inşa edilen Emirgan Caminin hemen yanında bulunan Şerifler Yalısı aynı şekilde 18.yy.nın son çeyreğine tarihlenmektedir.Bostancıbaşı defterinden anlaşıldığı üzere 1791-1810 arasında sahibi olan Hazine-i Hümayun Başyazıcı Feyzibeyzade Mehmed Bey tarafından yaptırılmış olmasıda olası görülmektedir.Daha sonra el değiştiren yalı 19.yy da burayı yazlık köşkü olarak kullanan Mekke Şerifi Abdülillah Paşa’nın(1845-1908) adıyla ŞERİFLER YALISI olarak anılmış ve tanınmıştır. 400 yıllık bir geçmişi olan yalının Harem Dairesi 1947 ‘den sonra enkazcıya satılarak yıktırılmıştır.
Söz konusu bu Mimarlık Mirası ,Dünyanın nadide bir yerleşim bölgesi olan ve İstanbul boğazının en prestijli yerlerinden olan Emirgan’da yer alması ve 16.10.1986 tarih ve 2727 sayılı karar ile 1.Derece Kültür ve sanat Eseri olarak Tescil edilmiş olması sebebiyle Yeniden inşa edilmesi mümkün olduğundan büyük bir değere sahiptir.