27 / 04 / 2024

Emlak beyanı nedir?

Emlak beyanı nedir?

Gayrimenkul sektöründe kullanılan bir terim olan emlak beyanı, zaman zaman duyulur ve araştırılır. Bu beyan, gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendirir ve birçok alt başlığa ayrılır. Peki emlak beyanı nedir, ne zaman verilir ve kimlere verilir? İşte emlak beyanı ile ilgili bilgiler...



EMLAK BEYANI NEYE DENİR?

Gayrimenkullerin belediyeye bildirilmesi emlak beyannamesi olarak adlandırılır. Bu beyanname bireylerin veya kuruluşların mülkiyetindeki taşınmazları kayıt altına almak amacıyla doldurulur. Söz konusu taşınmazlar arsa veya konut olsun her ikisi de beyan edilmesi gereken varlıklardır.

Sahip olunan her gayrimenkul için ayrı bir emlak beyannamesi doldurulmalıdır. Çünkü bu beyannamelerin her biri için vergilendirme ve diğer düzenlemeler farklılık gösterebilir.

EMLAK BEYANI NE ZAMAN VERİLİR?

Taşınmaza ait tapu alındıktan sonra Türkiye'deki mülkiyet sahiplerinin unutmamaları gereken önemli bir yasal yükümlülük vardır. Mülkiyet sahipleri, tapu alımının ardından bir yıl içerisinde senenin son gününe kadar emlak beyanında bulunmak zorundadır. Bu beyanın zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapılması oldukça önemlidir, aksi halde cezai yaptırımlarla karşılaşılabilir.

Emlak beyanı nedir?

EMLAK BEYANNAMESİ CEZASI KİMLERE UYGULANIR?

Emlak sahipleri vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi ve emlak beyannamesi süreçlerine dikkat etmelidir. Eğer bir kişi, emlak beyannamesini zamanında yapmamış veya süre aşımına uğramışsa vergi idaresi tarafından cezai işlemler uygulanabilir. Bu gecikme faizi aylık yüzde 1,4 oranında uygulanır ve emlak sahibinin beyannameyi ne kadar süre geciktirdiğine bağlı olarak artar. Yani, ne kadar geç beyan edilirse gecikme faizi o kadar yüksek olur.

MİRAS KALAN GAYRİMENKUL İÇİN EMLAK BEYANNAMESİ VERİLİR Mİ? 

Ölüm durumlarında veraset ilamı alındıktan sonra varislerin 3 ay içerisinde emlak beyannamesi sunmaları gerekiir. 1983 yılından önce, veraset yoluyla miras kalan gayrimenkuller, rayiç bedelle beyan ediliyordu. Ancak 1983 yılından sonra bu konuda bir değişikliğe gidilmiştir. Artık, vefat yılına ait emlak gelir vergisine esas olan değere göre beyan edilmesi gerekir.

Mirasçıların, mirasçı oldukları gayrimenkulü resmen devralabilmeleri için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.  Başvuru yapılmadığı takdirde vergi cezası ve gecikme faizi uygulanma riski bulunmaktadır.

2023 emlak vergisi ne zaman ödenecek? Emlak vergisi taksit ödemesi ne zaman?

Milli Emlak o ildeki 5 adet arsa ile 2 adet araziyi 8 taksitle satıyor!

Uzmanlar emlak vergisinin düşürülmesini istiyor! 'Yüzde 1'e düşürülmeli'


Geri Dön