29 / 04 / 2024

Uzmanlar emlak vergisinin düşürülmesini istiyor! 'Yüzde 1'e düşürülmeli'

Uzmanlar emlak vergisinin düşürülmesini istiyor! 'Yüzde 1'e düşürülmeli'

Gayrimenkul satışlarında alıcıdan ve satıcıdan yüzde 2 vergi alındığını söyleyen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Rakamlar arttı. 5 milyon TL’lik bir konutun satışında 200 bin TL vergi ödeniyor. Devletin bu oranı düşürmesi gerekiyor” dedi.



İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, katıldığı bir TV programında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren, Ticaret Bakanlığınca gerçekleştirilen düzenlemeyle, gayrimenkul ve araç satışlarında yetki belgesi olmayan kişilerin satış yapmasını yasaklayan kanuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Güleroğlu, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile beraber yetki belgesi olmayan kişilerin emlakçılık yapamayacağını belirtti.

Güleroğlu, bunun yanı sıra, emlak vergisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlar emlak vergisinin düşürülmesini istiyor! Yüzde 1 e düşürülmeli

“ALICI DA SATICI DA YÜZDE 2 VERGİ ÖDÜYOR, BU ORANLAR YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ”

Konut ve araç satışlarında getirilen yetki belgesi uygulamasının hayata geçirilmesiyle, kaçak emlakçıların da önüne geçileceğine inandığının altını çizen  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kanuni düzenlemenin neden geciktiğine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Kurumların beraber çalışması gerekiyordu. Maliye bakanlığı var, MASAK var, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) var. Ayrıca, bu portallar çıkan yönetmeliğe göre kim nerede ne yayınlamışsa, GİB’e gönderiyor. Bunu bundan sonra yapay zekâ kontrol edecek. Bir kişi önceki ay 2 ilan vermişti. Bu ay 1 ilan vermiş. Diğer ilanın ne olduğunu soracak. Bunu kime sattın diye hesap soracak. Bu sistem zaman içerisinde oturacak. Devlet, insanlardan gerçek değerler üzerinden vergi almak istiyor, 24 yıldır bunun olması gerektiğini ifade ediyorum. Gerçek değer üzerinden hesap edilmeli. Bugün satılacak ev 5 milyon TL’yse, 5 milyon TL üzerinden vergi alınmalı. Konutu 5 milyona alıp 1 milyon TL değer gösterirseniz vergisi 40 bin TL olur.

Uzmanlar emlak vergisinin düşürülmesini istiyor! Yüzde 1 e düşürülmeli

Fakat 5 milyon TL’lik konutun vergisi 200 TL lira. Aradaki fark budur. Gerçek değer üzerinden satış için vergileri düşürmek lazım. Zamanında vergileri artırdılar. İnsanlar da gerçek değerinin altında fiyat göstermeye başladı. Örneğin, İzmir Narlıdere’de bir apartman 54 milyon TL, bana göre 20 milyon TL. Bir ay sonra 58 milyon TL’ye yükselttiler. Bu rakamları kim neye göre belirliyor? Mutlaka denetlenmesi lazım. 28 Temmuz tarihinde Sayın bakan yardımcımıza vergileri indirim. Bir kereye mahsus buna aynen imar affı gibi bir af getirilmesi gerektiğini anlattım. Bunların bir düzene girmesi gerekiyor. Alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 vergi kesiliyor. Eğer bu vergi düşürülürse, insanlar aldıkları, sattıkları konutların gerçek değerini bildirir. Böylece, devlet de kazanır.”

Milyonları ilgilendiriyor! Kentsel dönüşümde ‘salt çoğunluk’ detayı!

Milyonlarca emekliye sosyal destek müjdesi! Bakan Işıkhan peş peşe açıkladı!  

Konut ve araçta fahiş fiyatlar durdu! Sahte ilanlarla ilgili sorunlar azalıyor!


Geri Dön