04 / 05 / 2024

Konut ve araçta fahiş fiyatlar durdu! Sahte ilanlarla ilgili sorunlar azalıyor!

Konut ve araçta fahiş fiyatlar durdu! Sahte ilanlarla ilgili sorunlar azalıyor!

Gayrimenkul ve ikinci el araç ilanlarına yönelik düzenlemeyle kimlik doğrulama zorunluluğu yürürlüğe girdi. Peki, ilanlarda son durum ne? Dolandırıcılık olayları azalacak mı? İşte detaylar...



İlan sitelerine getirilen yeni düzenleme 1 Kasım'da yürürlüğe girdi.  Peki, ilanlarda son durum ne? Dolandırıcılık olayları azalacak mı? İşte detaylar...

Milliyet’in haberine göre, konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şunları söyledi: “Yeni değişiklik eski ilanlarda kimlik doğrulama zorunluluğunu taşımıyor. Yönetmelik ilan platformlarına yeni üye olacak kişilerle, mevcutta üyeliği olup yeni ilan vermek isteyen kişiler için aktif oldu diyebiliriz.

Şu anda farklı portallarda ilanlar var. Fakat sahte ilanlar tek tek kaldırılıyor. Belki ilanlarla ilgili kimlik doğrulamadan imtina eden kişilerin ilanları gelecek ay itibarıyla daha da düşüş gösterebilir. İlan sitelerinde genel olarak bu ilanlar yaklaşık 1 ay süresince yayınlanıyor diyebiliriz.”

 Konut ve araçta fahiş fiyatlar durdu! Sahte ilanlarla ilgili sorunlar azalıyor!

'SAHTE İLANLARLA İLGİLİ PROBLEMİ AZALTACAKTIR’

“İlgili ilan sitelerinin kimlik doğrulama yükümlülüğünün alınması sahte ilanlarla ilgili problemi büyük ölçüde azaltacaktır diyebiliriz. Kimlik doğrulama kapsamında e-Devlet’ten bir kimlik onayı veriliyor ve ilan verenin gerçekten kimliğini belgelemesi isteniyor.

EİDS adıyla elektronik platformlarda ilan vasıtasıyla taşınmaz veya araç satışı gerçekleştiren, pazarlayanların kimlik bilgileri bu sistem üzerinden de kontrol edilmeye başlandı diyebiliriz.”

DOLANDIRICILIK OLAYLARI AZALACAK MI?

“İnternette başkalarına ait 2’inci el motorlu kara taşıtlarının veya taşınmazların satışına ilişkin ilan verilen elektronik platformlara da gerekli uyarılar yapıldı. İlan verecek gerçek kişiler ad, soyad, T.C. kimlik numaraları ile veya yabancı kişilerse yabancı kimlik numaraları ya da telefon numaraları ile, tüzel kişiler de unvan ve telefon doğrulaması işlemini gerçekleştirerek doğrulanmış bilgilerini bu platformlarla paylaşmak zorundalar. Portalların gerekli altyapıyı oluşturması lazım.”

 Konut ve araçta fahiş fiyatlar durdu! Sahte ilanlarla ilgili sorunlar azalıyor!

‘SPEKÜLATİF FİYAT HAREKETLERİNİN ENGELLENMESİ HEDEFLENİYOR’

“Özellikle kimliği belirsiz üyelerin üzerinden yayınlanan gerçek olmayan, aldatıcı, sahte ilanların önlenmesi amaçlanıyor diyebiliriz. İlan kirliliğiyle ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi de aslında bununla birlikte çeşitli spekülatif fiyat hareketlerinin engellemesi amaçlanıyor.”

SAHTE İLAN VERENLERE CEZA NE KADAR? CEZADAN İLAN SİTESİ MESUL MÜ?

“Düzenlemeye aykırı hareket eden kişilere ilişkin 6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesi dair kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasının D bendi gereğince her bir aykırılık için 100 bin TL’ye kadar idari ceza uygulanacağı hükmü yer alıyor.

Cezanın ilk aşamada ilgili Bakanlıkça bu platformlara kesilecek ceza olduğunu değerlendiriyoruz. İlan platformları buradaki aykırı hareketleri temelinde ilan veren kişilere rücu haklarını saklı tutmak üzere kendi sözleşmelerinde bazı maddeler eklediler.”

İLAN SİTELERİNDE SÖZLEŞME DETAYI

“Bu madde eklemelerine baktığımız zaman örneğin ilan verme kurallarını incelediğimizde hesap sahipleri portal üzerinden ilan verirken bu işlemleri gerçekleştirmeden önce mevzuat gereği kimlik doğrulamayı yapmalıdır koşulunu, ilan verme kurallarına yazdılar.

Doğrulama işlemi gerçekleştirmedikleri halde ilgili mevzuat uyarında ilan veremeyeceklerini onaylamış oldular. Yenilenen sözleşmeleri portallar şimdi elektronik ortamda doğrulatıyor. Sözleşmenin kabul edilmesini istiyorlar.

Portallar kurumsal hesaplarda mağaza kullanıcıları, mağaza sahiplerinden de bu yükümlülüklere uygun davranmamaları nedeniyle kendilerinin ya da 3’ncü kişilerin alabileceği zarar, idari yaptırımda kişilere rücu hakkını saklı tuttuklarını sözleşmenin içine eklediler. Bu ilanlarla ilgili her ne kadar portallar yükümlü tutulsa bile ilan siteleri ilan veren bireysel, kurumsal hesap sahiplerine rücu edeceğini sözleşmelerinde düzenlediler diyebiliriz.” 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Dava oranı yüzde 80 düştü!

Milyonlarca emekliye sosyal destek müjdesi! Bakan Işıkhan peş peşe açıkladı!  

Ziraat Bankası müşterilerinin başına talih kuşu kondu! Bir defalığa mahsus 2 bin 500 TL hesaplara yatacak!

 


Geri Dön