Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Dava oranı yüzde 80 düştü!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konut sahibi ve kiracılar arasında 10 binden fazla dosyanın anlaşmayla sonuçlandığını paylaştı. Peki, bu durum dava sayısını nasıl etkiledi? İşte detaylar...
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Kira uyuşmazlıklarında bugüne kadar sonuçlanan arabulucuya ulaşan anlaşmazlıkların 10 bin 46'sı anlaşmayla sonuçlandı. Bu ne anlama geliyor? 20 bin konut sahibinin ve kiracının, adliye kapısından beklememesi demek. 20 bin insan son derece önemli'' ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arabulucu Avukat Umut Metin şunları söyledi: “Arabulucuda anlaşma oranlarında artış yaşanıyor. Daha 14 gün öncesinde anlaşma sayısının 7 bine yaklaştığı gözlenmişken bugün 10 bini geçti. Son 14 günde da kira uyuşmazlıklarında 3 binden fazla anlaşma sağlandı.
Arabuluculuğun 60 gün uygulama süresi var. Bu süreye bakıldığı zaman geçmişte her ay 20 bin kira uyuşmazlığı davası oluyordu. Şu an ise aylık kira davasının 3 bin 500 seviyesine düştüğünü görüyoruz. Bu davaların önemli oranda düştüğünü ve anlaşma oranlarının da arttığını gösteriyor. Bir yandan dava sayısı düşerken diğer yandan da anlaşma oranları artıyor.”
EN ÇOK HANGİ UYUŞMAZLIKTA ANLAŞMA VAR?
“Şu anda kirada problem daha çok olduğu için daha çok anlaşmayı burada gerçekleştiriyoruz. Bir de ortaklığın giderilmesi davalarında, aile içi problemlerde, malda, gayrimenkule ortak olanlar arasındaki meselelerde güzel anlaşma örnekleri yaratılabiliyor.”
‘DAVA SAYISI YÜZDE 80 AZALDI’
“Arabulucuya ulaşan anlaşmazlıkları gideriyoruz. Bugün anlaşma sayısı 10 bini geçti. Yargıya ulaşan dava sayısını arabuluculuk yüzde 75-80 azaldı.”
BÜYÜK ÖLÇÜDE ÇÖZÜM OLDU MU?
“Doğru, anlaşma oranları çok daha fazla. Nitelikli arabuluculuklar gerçekleştiriliyor. Kira problemine büyük ölçüde çözüm oldu. Bu konuda arabuluculuk özgün çözümler getirdi. Tarafların uzun seneler davalaşması vs. yerine arabuluculukla anlaşmayı sağlaması toplumsal barışı da beraberinde getirdi.”
KİRA SORUNUNA ‘TAHLİYE’ ÇÖZÜMÜ
“Anlaşma ile neticelenen bir arabuluculuk örneğinden bahsedersek taraflar arasında 10 seneyi aşan bir kira ilişkisi vardı. Aralarında geçmiş kira ücretlerine yönelik tartışma bulunmaktaydı. Taraflar arasındaki anlaşmazlık davaya dönmüştü. Biz arabuluculukla mevcutta görülen davayı sonlandırdık.”
‘EV SAHİBİ KİRACININ TAHLİYESİNİ İSTİYORDU’
“Uyuşmazlıkta kira tutarı emsallerin çok altındaydı. Aralarındaki ilişki o kadar bozulmuştu ki konut sahibi yeni kira bedeli yerine kiracısının tahliyesini istiyordu.
Konuyu şu şekilde çözdük: Taraflar arasında tahliye tarihini netleştirdik. Kiracı arabuluculukta uzlaşması durumunda tahliye beyanında bulundu. Tahliye etmemesinin muhtemel olabileceği de konuşuldu. Bu durumda da emsallere yakın yüksek tutarda kira belirlendi.
Kiracı ‘Ben zaten çıkacağım’ diyordu. Fakat muhtemel bir terslik durumunda ise eski düşük kiradan değil de güne uygun daha anlamlı bir kira bedeli ödenmesi konusunda anlaşma sağlandı.”
ARABULUCUYA ANAHTAR TESLİMİ KARARI
“Örneğin arabuluculukta kiracının tahliyeyi kabul etmesi ile beraber mutabakat sağlandı. Burada ön plana çıkan özelliklerden birisi şuydu: Uygulamada kiralanan konutların, iş yerlerinin tesliminde anahtar teslimi problemi yaşanıyor. Tahliye gününde anahtarı konut sahibi teslim almazsa, arabulucunun teslim alması durumunda teslimin alınmış sayılacağı konusunda da uzlaşmaya varıldı.
Konut sahibi anahtarı teslim almayıp kiracıyı zor durumda bırakmak isteyebiliyor veya tam aksi durum olabiliyor. Bunları aşmak amacıyla böyle bir çözüm getirdik. Bu da arabuluculuk anlaşmasının ortaya çıkardığı farklı çözümlerden birisi.
Mahkemenin bir davada anahtarı teslim alması söz konusu olamaz. Arabuluculukta tahliye, kira tutarı, anahtar teslimi gibi problemler çözüme kavuşturulmuş oldu.”
DAVA SAYILARINDA DÜŞÜŞ VAR MI?
“Evet var. Eylül ekim aylarında toplam 7 bin dava açıldığına baktığımız zaman aylık 3 bin 500 dava açıldığını görüyoruz. Bu önceki dönemlerde aylık 20 bindi. Yani 20 bin değil artık 3 bin 500 dava var. Arabuluculuk başarı ile sürüyor. Arabuluculuğun desteği ile dava sayıları çok daha aşağılara inebilecektir.”
Milyonlarca emekliye sosyal destek müjdesi! Bakan Işıkhan peş peşe açıkladı!
Yeni yılda iğneden ipliğe zam geliyor! Vergiler ve harçlar yüzde 58.5 zamlanacak! |