28 / 04 / 2024

Emlak Konut GYO'nun Göktürk projesi iptal edildi! 2 milyar TL'lik dev proje için şok karar!

Emlak Konut GYO'nun Göktürk projesi iptal edildi! 2 milyar TL'lik dev proje için şok karar!

Demirören Holding'in Ziraat Bankası'na devrettiği yeşil alanda hayata geçirilecek olan Emlak Konut GYO Göktürk projesi iptal edildi. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Buğra Gökçe yaptığı son dakika açıklamasında Demirören Holding'in kredi borcu sebebiyle Ziraat Bankası'na devredilen ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından konut projesi inşa edilecek olan Eyüpsultan Kemerköy'deki 26 futbol sahası büyüklüğündeki yeşil alana ilişkin projenin iptal edildiğini duyuruldu.

T24'te yer alan habere göre, İstanbul Eyüpsultan'daki en önemli yeşil alanlar arasında yer alan Demirören Holding'in kredi borcu sebebiyle Ziraat Bankası'na devredilmiş, devredilen söz konusu arazide de Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı imzası ile lüks konut projesi inşa edileceği belirtilmişti. Söz konusu rant kararına ilişkin eylem yapılmış ve konu yargıya taşınmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gökçe, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu projenin mahkeme tarafından iptal edildiğini açıkladı.

Gökçe, mahkemenin incelemesi ile ilgili olarak "Sevgili İstanbullular size güzel bir haberim var." diyerek, söz konusu arazinin Demirören Holding’in kredi borcuna karşılık Ziraat Bankası’na devredildiğini ve bu devirden sonra Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından lüks konut projesi başlatılmış olan arazinin bilindiği üzere bölgedeki en önemli yeşil alan olduğunu belirtti.

Güzel haberden önce küçük bir bilgi diyerek, bu alanın 29 Mart 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) tarafından 'rezerv yapı alanı' olarak ilan edildiğini ve ve 26 futbol sahası büyüklüğündeki alanın yapılaşmaya açıldığını kaydeden Buğra Gökçe, bu planın vatandaşlar tarafından açılan davalarla iptal edildiğini söyledi.

Emlak Konut GYO nun Göktürk projesi iptal edildi! 2 milyar TL lik dev proje için şok karar!

Buğra Gökçe'nin açıklamasının devamı şu şekilde:

29 Mayıs 2023 tarihinde ÇŞİDB tarafından yapılan plan değişikliği ile alan yine rezerv yapı alanı olarak tanımlandı. Böylelikle bölgede plan yapma yetkisi belediyemizden Bakanlığa aktarılmak istendi.

İBB olarak 29 Mayıs 2023 onaylı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama planına karşı iptal davası açtık.

Şimdi güzel haber,

Açtığımız davaya bakan yetkili mahkeme yaptığı inceleme sonucunda:

-Bir alanın rezerv yapı alanı ilan edilebilmesi için kentsel dönüşüm açısından 6306 sayılı kanunda belirtilen niteliğe sahip olması gerektiği,
-Alanın rezerv alan olarak ayrılmasının bilimsel olarak mümkün olmadığı,
-Dava konusu alanda yapılaşma ile yeraltına sızan su miktarında ve yeraltı suyu seviyesinde azalmalar görülebileceği,
-Suların yeraltına sızmamasının hidrolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyeceği,
-Alanın bir kısmının taşkın riski alanı içerisinde kaldığı,
-Rezerv yapı alanı ilan edilmesinin taşkın ve benzeri afetler için katkı sağlayacağı,

hususlarını tespit ederek ilgili plan değişikliğini (yani arazinin rezerv yapı alanı yapılmasını) iptal etmiştir.

Bu emsal karar ile hem bölgenin ekolojik varlığını korumak için önemli bir kazanım elde ettik, hem de vatandaşlarımızı afet riski ile karşı karşıya bırakan bir düzenlemenin hayata geçmesini engelledik.

NELER OLMUŞTU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) tarafından 29 Mart 2022 tarihinde Demirören Holding'in kredi borcu sebebiyle Ziraat Bankası'na devredilen ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından konut projesi yapılarak yapılaşmaya açılmak istenen Eyüpsultan Kemerköy'deki alan “rezerv yapı alanı” olarak ilan edilmişti. 

26 futbol sahası büyüklüğündeki söz konusu alan yapılaşmaya açıldı. Yeşil alandaki lüks konut projesine tepki veren megakentliler, rant kararına ilişkin eylem yapıp konuyu yargıya taşımıştı. 29 Mayıs 2023 tarihinde ÇŞİDB tarafından yapılan plan değişikliği ile alan yine rezerv yapı alanı şeklinde tanımlandı. Böylece de söz konusu bölgede plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Bakanlığa aktarılmak istemdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 29 Mayıs 2023 onaylı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama planına karşı iptal davası açtı.

559 KONUT 91 VİLLA YER ALACAKTI

Emlak Konut GYO Göktürk projesi İstanbul ili, Eyüpsultan ilçesi, Göktürk Mahallesi 1046 ada 1-2-3 parseller, 1047 ada 1 parsel, 1048 ada 1 ve 2 parseller, 1051 ada 1 parsel ve 1052 ada 1 parsel üzerinde hayata geçirilecekti. ÇED sürecinin geçen yıl Ekim ayında başladığı proje projede 91 adet villa, 33 adet konut bloğu yer alacaktı.

Blokların toplam oturum alanının 35 bin 865 metrekare, projenin kapalı inşaat alanının ise 143 bin 586 metrekare olarak belirlendiği projede 559 konut ve 91 villa yer alacaktı. Ayrıca söz konusu projenin maliyeti 1 milyar 978 milyon 814 bin 888 TL olarak açıklanmıştı.

Emlak Konut GYO'dan Göktürk'e 559 konut ve 91 villalık yeni proje!

Evora İzmir'in ticari alanları satışta! Metrekare fiyatı 105 bin 700 TL'den başlıyor! 

Emlak Konut GYO Saraçoğlu projesinde son dakika değişikliği! Ticari ünite sayısı 238'e düşürüldü!

Park Yaşam Antalya'nın ruhsatı alındı! Emlak Konut GYO'dan Antalya'ya 1.437 yeni konut ve 6 ticari ünite geliyor! 


Geri Dön