01 / 05 / 2024

Emlak Konut GYO'nun Kemer Country’deki villa inşaatlarının önündeki hukuki engel kalktı!

Emlak Konut GYO'nun Kemer Country’deki villa inşaatlarının önündeki hukuki engel kalktı!

Göktürk'te yer alan Kemer Country’nin 26 futbol sahası büyüklüğe sahip golf sahalarını konut imarına açan bakanlığın plan değişikliğine karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açmış olduğu dava sonucunda verilen iptal kararı, istinafta kaldırıldı. 



İstanbul Eyüpsultan’da yer alan Kemer Country’nin deprem toplanma alanı da olan golf sahaları, Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık olarak Ziraat Bankası’na devredildikten sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 29 Mayıs 2023'te afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi için rezerv yapı olarak ilan edilmiş ve söz konusu alanların planları da değiştirilmişti.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın protestolar arasında başlamış olduğu lüks villa inşaatları için yapılan imar plan değişikliğiyle söz konusu arazinin rezerv yapı alanı ilan edilmesi kararı,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açmış olduğu dava sonucu İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından 6 Ekim 2023'te iptal edilmişti.

“YÖRE YAPILANMA KÜLTÜRÜNE UYGUN”

Sözcü'de yer alan habere göre Bakanlık söz konusu bu kararı istinafa taşındı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 6.İdari Dava Dairesi, iptal kararının kaldırılması için karar verdi ve böylelikle de inşaatların önündeki hukuki engel kalkmış oldu.

Söz konusu kararda, rezerv yapı alanı tesis edilmesine ilişkin olarak sürecin mevzuata uygun şekilde işletildiği, bölgede orman alanlarına doğru yaşanabilecek olan yeni baskıların önüne geçmenin bir yolunun da kamu yönetimi tarafından mevcut yapılanmayı düzenlemek ve bölgedeki yapılanma kültürünü bozmayacak biçimde mevcut alanları değerlendirmek olduğu kaydedildi. Söz konusu bu durum göz önüne alınarak dava konusu olan Kemer Country evlerinin arasında bulunan ve arsa vasıflı parsellerin de yöre yapılanma kültürüne uygun kalacak biçimde konut alanı şeklinde kullanılmasının yerinde bir uygulama olacağı belirtildi.

Emlak Konut GYO nun Kemer Country’deki villa inşaatlarının önündeki hukuki engel kalktı!

Bölgenin ilk  imar planları olan 1988 yılı imar planlarında golf sahası şeklinde kullanılan bölgenin büyük bir bölümünün “Konut Alanı” fonksiyonunda kaldığı belirtilerek, “Dava konusu rezerv yapı alanı ilanı sonucunda söz konusu alanın ilk plandaki fonksiyonuna geri döneceği ve bu açıdan da işlemin şehircilik ilkeleri ve planlama tekniklerine uygun olduğu, bunun dışında dava konusu alanın keşif esnasında sitenin özel güvenlik kontrolünden geçilip ulaşılabilen ve yalnızca site sakinlerince kullanılabilecek alanlar olduğu anlaşıldığından iptali talep edilen rezerv yapı alanı ilanının kamu yararı açısından da uygun olduğu sonucuna varıldığı görülmüştür” denildi.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANMAK ÜZERE İADE EDİLDİ

Zeminin yerleşime uygun olup olmadığını belirlemek için düzenlenmiş olan bilirkişi raporlarında da farklı sonuçlara varıldığı kaydedildi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı kaldırılarak, anlaşmazlığın çözümü amacıyla yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmak üzere dava dosyasının mahkemesine iade edilmesi için karar verildi.

8 VİLLADAN 1.1 MİLYAR TL

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın 2023 yılı satış raporuna göre Göktürk Kemer Evleri'nde 35 adet ünitenin satışı yapıldı ve KDV hariç satış değeri toplamı 809 milyon 680 bin Türk Lirası şeklinde oldu.

Göktürk Kemer Villalarında da toplamda 8 adet villa satışından KDV hariç toplam 1 milyar 167 milyon 400 bin TL'lik değer elde edildi. Bu verilerden bir villanın ortalama fiyatının 145 milyon Türk Lirası şeklinde olduğu görülüyor.


Geri Dön