23 / 12 / 2024

Emlak Konut mahalle ölçeğinde dönüşüm projeleri inşa edecek!

Emlak Konut mahalle ölçeğinde dönüşüm projeleri inşa edecek!

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, kentsel dönüşüm uygulamalarının önümüzdeki 15-20 yıl inşaat sektörünün büyüme ivmesine katkı sağlayacağını açıkladı. Kurum, kentsel dönüşümde hedefimiz mahalle ve kent ölçeğinde bütüncül projeler üretmek dedi.



Türkiye'de her türlü afet riskine karşın riskli yapı stokunun yenilenmesi amacıyla 2012 yılında kanun çıkarıldığına vurgu yapan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "Bu kanunun sunduğu kolaylık, teşvik ve muafiyetler çerçevesinde riskli yapı stokumuz hızlı bir dönüşüm sürecine girmiştir. Bugün gelinen durum itibari ile vatandaşlarımızın yapı bazında yenileme faaliyetleri hızla devam ederken kentsel dönüşümde hedefimizin mahalle ve kent ölçeğinde bütüncül kentsel dönüşüm projeleri üretmek ve yönetmek olduğunu unutmamamız gerekiyor" diye konuştu.


SOSYAL VE ALTYAPI EKSİKLİĞİ VAR

Şehirlerde en büyük eksikliğin sosyal ve teknik altyapılar olduğunun altını çizen Kurum, "Parçacıl olarak yürütülen dönüşüm uygulamalarında binaların depreme karşı daha dayanıklı hale gelmesinin yanında kente ilave kazanımlarının olduğunu söyleyemiyoruz. Bugün bizi kentsel dönüşüm sürecine getiren zeminin bir daha oluşmaması ve kentsel dönüşüm uygulamalarında yaptığımız müdahalelerin kentte geri dönülmez tahribatlara yol açmaması için bu sürecin, bina bazlı müdahaleler yerine planlama disiplini gibi bütüncül olarak yönetilmeye ihtiyacı vardır" ifadelerini kullandı.


YILDA 600 BİN KONUT YENİLENECEK

Murat Kurum, Sabah'ın düzenlediği kurultayda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Türkiye'de yenilenmesi gereken bağımsız birim sayısının 7 milyon 500 bin civarında olduğunu söylediğini hatırlattı. Kurum, "Bakanımız 15 senelik bir süreçte dönüşümünün hedeflendiğini belirtti. Senede 500 bin konutun yenilenmesi, bu bir anlamda imar programı gibi inşaat sektörü için kentsel dönüşüm programı demektir. Diğer taraftan ülkemizde her yıl 600 bin civarında yeni konut ihtiyacı karşılanmaktadır" diye konuştu.


EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ

İnşaat sektörünün 250'nin üzerinde farklı sektöre çarpan etkisinin bulunduğunu ve ekonominin lokomotifi olduğunu belirten Murat Kurum, "Temelde yapıların teknik ve sosyal sağlamlaştırılmasını öngören kentsel dönüşüm faaliyetlerinin uygulayıcısı olması hasebiyle, kentsel dönüşüm uygulamalarının önümüzdeki 15-20 yıl inşaat sektörünün büyüme ivmesine katkı sağlayacağını söyleyebiliriz" dedi.


AKILLI ŞEHİRLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Murat Kurum, "Nihai enerji tüketiminde ikamet ettiğimiz konutların payı neredeyse yüzde 30. Bununla birlikte bu payın yaklaşık yüzde 80'ini ısıtma-soğutma-aydınlatma amaçlı tükettiğimizi göz önüne alacak olursak burada sağlayacağımız tasarrufun ve yüksek verimin, milli servetimize katkısı büyük olmakla birlikte binaların karbon salınım miktarları azami değerlere inmiş olacaktır" dedi. Kurum, "Sürdürülebilirlik açısından değerlendirecek olursak; kentsel dönüşüm, doğaya saygılı, çevreye duyarlı, sürdürülebilir yerleşimler oluşturmak için aslında büyük fırsattır" diye konuştu.


3 SAATLİK SÜREN ULAŞIM İMKÂNI

İzmir'in İstanbul ile yarışabilen bir metropol olduğunun altını çizen Kurum, "İstanbul-İzmir Otoyolu'nun tamamlanması ile ulaşımın 3 saate düşmesi hedefleniyor. İzmir'in bizim için ayrı bir anlamı var. Emlak Konut olarak 2000'lerden itibaren Mavişehir bölgesinde yaşam kalitesi yüksek yaklaşık 4 bin bağımsız birimden oluşan toplu konut uygulamalarına imza atmıştık" dedi. Kurum, "2016 yılı sonunda TARİŞ'e bağlı birliklere ait Konak'ta bulunan yaklaşık 140 bin metrekare alanda proje geliştirmek amacıyla imzaladığımız protokol, İzmirliler ile yeniden buluşmamıza vesile oldu" diye konuştu.


3.9 MİLYARLIK İHALE

Geçtiğimiz 3 ay içinde 2 etap halinde ihale edilen ve toplam 3.9 milyar lira satış toplam gelirli projelerin geliştirme sürecini başlattıklarını kaydeden Kurum, şöyle devam etti: "TARİŞ sadece  İzmir  için değil Ege için önemli bir değer. Yaklaşık 150 bin üyesi bulunan birliklerin Alsancak Liman arkasında, İzmir'in Yeni Kent Merkezi olarak belirlenen bölgedeki arazilerinde, bir dönem yoğun üretim faaliyetleri yürütülmüş, esasen bu arazilerde geliştireceğimiz proje, yeni kent merkezi olarak belirlenen alanın gerekli altyapı ve donatı ihtiyaçlarının karşılanarak fonksiyonel, işlevsel dönüşümünün sağlanması amaçlıdır. Turizm, konut, ticaret ve kültür odaklı geliştireceğimiz projenin İzmir'in ekonomik dinamiklerine, turizm potansiyeline ve kültürel faaliyetlerine önemli katkı sağlayacağını söyleyebiliriz."



Sabah 


Geri Dön