18 / 05 / 2024

Emlak Konut ve Tekfen uzun vadeli yatırımlar için öneriliyor!

Emlak Konut ve Tekfen uzun vadeli yatırımlar için öneriliyor!

BIST-30 hisseleri borsanın önemli bir göstergesidir. Çünkü Borsa İstanbul'da BIST-30 endeksi içinde işlem gören bu 30 hisse Türkiye'nin en büyük şirketlerini kapsar.



BIST-30 hisseleri borsanın önemli bir göstergesidir. Çünkü Borsa İstanbul'da BIST-30 endeksi içinde işlem gören bu 30 hisse Türkiye'nin en büyük şirketlerini kapsar. Nitekim BIST-100 endeksine yön veren ana hisseler de bu grupta yer alıyor. BIST-30'da yer alan şirketler istikrarlı bir şekilde büyüyerek, karlarını her yü hissedarlarına belli bir oranda dağıtıyor; ayrıca işlem hacimleri yüksek, istikrarlı getiri sağlıyor ve yabancılar da onları tercih ediyor. Bu nedenle borsada işlem yapan yatırımcıların portföylerinde bu hisselerin olması önemli. Borsa uzmanları da, özellikle yabancı yatırımcıların gözdesi olan bu 30 hisse içinden uzun vade için seçim yapmamn yatırımcıların kazanç potansiyelini artıracağına dikkat çekiyor. 


Borsa istanbul'da endeks son bir yıl içinde en son 19 Nisan 2016 tarihinde 86 bin 693 puanla en yüksek seviyesini gördü. Yabancıların gözdesi olan BIST-30 hisselerinin o tarihten bu yana yabancı payı incelendiğinde 10 tanesinde artış, 20 tanesinde ise gerileme görülüyor. Yüzde 39.93 ile Tekfen Holding yabancı payı en fazla artan hisse olarak ilk sırada yer alıyor. Bunu yüzde 4.24 ile İş Bankası ve yüzde 3.28 ile de Akbank izliyor, öte yandan söz konusu hisselerin son bir yıl içindeki dip ve zirve seviyeleri incelendiğinde ise yüzde 97.72 ile yüzde 5.64 aralığında hisselerin zirvesinden uzak olduğu dikkat çekiyor. 


"BIST-30 HİSSELERİ DOĞRU STRATEJİ" 

BIST-30'da yer alan şirketlerin düzenli büyüyen ve temettü verimi yüksek hisseler olduğunu hatırlatan Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, bu nedenle yabancı yatırımcılar tarafından da öncelikle tercih edildiğini belirtiyor. BIST-30 hissesi de olsa hisse senedine yatırımda önceliğin uzun vade olduğunu söyleyen Nalbantlı, kazandıran hisselerin ortak özelliğinin yüksek temettü verimi ve karlılık olduğunun altını çiziyor. Borsa İstanbul'da yabancı payının yüzde 62 olduğunu ve yabancıların yatırım yaparken işlem hacmi ve temettü verimi yüksek, büyüme potansiyeli olan büyük şirketleri tercih ettiğini kaydeden Nalbantlı, 30 büyük şirketten oluşan BIST-30 endeksine öncelik vermenin doğru bir strateji olabileceğini düşünüyor. Tabii bu kapsamda düzenli olarak büyüyen, yabancı girişi olan BIST-100 içindeki şirketleri de unutmamak gerektiğine dikkat çekiyor. BIST-30 hisselerine uzun vadeli yatırım yapmayı planlayan yatırımcılara Tekfen Holding, Arçelik, Ülker Bisküvi, Otokar, Şişecam ve Emlak GYO hisselerini öneren Nalbantlı, söz konusu hisseler için şu değerlendirmeleri yapıyor.  



Tekfen Holding: Yılbaşından bu yana 605 milyon dolar büyüklüğünde yeni proje alan Tekfen Holding'in, yılsonuna kadar portföyüne 1 milyar dolarlık yeni proje eklenmesi bekleniyor. Şirketin şu anda bekleyen iş toplamı 1.9 milyar dolar seviyesinde. Irak'ta petrol sektöründe, Azerbaycan'da ise inşaat sektöründe yeni iş imkanları doğabilir. Tekfen Holding hisselerinde yüzde 11 yükseliş potansiyeli ile 8 TL hedef fiyat öngörüyoruz. 


Emlak GYO: Konut kredisi faizlerinde yapılan indirimler ve Emlak Konut'un kampanyaları ile satışların yılın ikinci yarısında artmasını bekliyoruz. Temmuz ayında 1.9 milyar TL değerinde satış yapan şirket, 2016 sonu için 11 bin adet konut satışı ile 7.6 milyar TL nakit sağlamayı hedefliyor. Emlak Konut GYO hisselerinde yüzde 18 yükseliş potansiyeli ile 3.45 TL hedef fiyat öngörüyoruz.


Hisse seçiminde nelere dikkat etmeli? 

-Hisse senedine yatırımda öncelik uzun vade olmalı. 

- Hisse tercihinde karlılığı yüksek, piyasa derinliği fazla ve ortaklık yapısı güçlü şirketler tercih edilmeli. 

- Kazandıran hisselerin ortak özelliğinin yüksek temettü verimi ve karlılık olduğu unutulmamalı. 

- Ülke ve dünya ekonomisinde meydana gelen gelişmeler takip edilmeli. 

- Piyasa hakkında bilginiz tam değilken alım - satım kararı vermemelisiniz. 

- Her zaman disiplinli olup, duygulara göre işlem yapmamalısınız. 

- Tercihini kısa vadeli yatırımdan yana kullananlar borsa yükselirken, o yükselişin kalıcı olup olmayacağını anlamak için fiyat hareketleri ile beraber işlem hacimlerini de izlemeli. 

-Trend yönünde işlem yapılmalı ve trend dönüşleri yakalanmalı. 

- Hisse senedi yatırımı yapacak kişiler, yatırım yapacağı şirketin ya da sektörün tüm bilgilerine sahip olmalı. 

- Büyüyen sektörler belirlenmeli, bilgi sahibi olunmayan alanlara yatırım yapmaktan uzak durulmalı. 

- Eldeki kaynağın yatırılacağı şirketler ekonominin farklı sektörlerinde veya farklı alt sektörlerinde faaliyet göstermeli. 

- Yatırım yapılacak şirketlerin mümkün olduğunca farklı kişilerin veya grupların mülkiyetinde olmasına dikkat edilmeli. 

-Payları satın alınacak şirketlerin borsa endeks ve sektör çarpanları gibi değerlendirmelere göre alım için cazip fiyatta kalmış olmasına dikkat edilmeli. 


Para 


Geri Dön