05 / 11 / 2024

Ziya Ercan: Muğla’da sadece İngilizlerin 3 milyon 603 bin metrekare evi var!

 Ziya Ercan: Muğla’da sadece İngilizlerin 3 milyon 603 bin metrekare evi var!

Muğla’da 20 bin 657 yabancının 5,9 milyon metrekare taşınmazı bulunuyor. İngilizler Fethiye’yi, Almanlar Akyaka’yı tercih ediyor.




Yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda değişiklik yapan tasarının yasalaşması, yabancıların mülk edinmede en fazla ilgi gösterdiği yerlerden Muğla bölgesindeki emlakçıları sevindirdi.


Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ziya Ercan, yabancılara mülk satışına ilişkin tasarının yasalaşmasıyla yabancılara mülk satışında ciddi artış yaşanacağını söyledi.

Yasa tasarısının kabulü ile dünyanın her yerinden insanların Türkiye’de gayrimenkul alabileceklerine işaret eden Ercan, ”Ancak satış yapılırken bazı şartlar söz konusu olacak. Yabancılara mülk satışında, satış yapılan ilin arazi ölçümü bakımından yüzde 10′luk bölümü geçilemeyecek. Ayrıca yabancılar Milli Savunma Bakanlığı tarafından ‘özel güvenlik alanı’ ilan edilen alanları satın alamayacaklar” dedi.


İNGİLİZLERİN 3 MİLYON 603 BİN METREKARE


Muğla ve ilçelerindeki yabancı nüfusun dörtte üçünü (15 bin 741) oluşturan İngilizler’in 3 milyon 603 bin metrekare taşınmazı var. Muğla, Türkiye’de yabancılara en fazla gayrimenkul satışı yapılan iller arasında sırasıyla Konya ve Antalya’dan sonra üçüncü sırada bulunuyor. Muğla ve ilçelerindeki İngiliz vatandaşlarını sırasıyla Almanya, Hollanda, İrlanda ve Danimarkalılar takip ediyor.


Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Ateş ise petrol zengini Arap ülkelerinden Güney Ege’de mülk edinilmesi konusunda istekler olduğunu, mütekabiliyet esasının kaldırılmasıyla bu taleplerin karşılanabileceğini söyledi. Ateş, çok yakın zamanda büyük talep ve yatırımlar olacağına inandıklarını dile getirdi


Yasanın çıkmasıyla Muğla bölgesine oldukça fazla yabancı yatırımcının geleceğini düşünüyoruz. Bu konuda piyasanın büyük beklentileri var. Hatta bazı büyük emlak şirketlerinin internet sayfalarına Arapça dilini eklediklerini görüyoruz. Ayrıca bu emlakçılar Arapça reklam çalışmaları başlattı. Bölgemiz, turizm açısından yatırıma açık bir yer.


Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ömer Yetkin de yasanın çıkmasıyla Bodrum’da emlak piyasasının canlanacağını vurgulayarak, ”Yasa bizim için büyük fırsat ama emlakçıların günü kurtarmak yerine, bölge menfaatlerini düşünerek hareket etmesini bekliyoruz. Yabancılara mülk satışı konusunda üyelerimizle toplantılar yaparak, hassas olunması gereken konularda bilgi vereceğiz” diye konuştu.


Türkiye’deki bazı yabancı uyrukluların mülk satışına aracılık yaparak komisyon aldıklarına dikkati çeken Yetkin, ”Paranın ülkemizde kalması gerekiyor. Mülk satışı yapan yabancı uyrukluların çalışma izinlerinin olup olmadığının araştırılmasını istiyoruz” dedi.


Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz ise, Fethiye’nin Ölüdeniz beldesinde 2011 yılı verilerine göre İngilizler’e 2 binin üzerinde gayrimenkul satışı yapıldığını, sadece Fethiye’de 10 binin üzerinde İngiliz vatandaşının yaşadığını söyledi.


Muğla’nın Ula ilçesine bağlı ‘Slow City’ unvanlı Akyaka beldesinde ise en fazla gayrimenkulü Almanlar satın alıyor.

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, yabancıların Akyaka’yı özellikle doğal güzellikleri, endemik bitki çeşitliliği ve sakin bir yaşam sürmek için tercih ettiklerine dikkati çekerek, ”Akyaka’da yaşamaya başlayan yabancılar, kısa sürede bölge halkıyla dostluklar kuruyor. Bazıları ise Türk misafirperverliğinden etkilenerek Türk vatandaşlığına geçiyor” dedi.


ntvmsnbc


Geri Dön