29 / 04 / 2024

Emlak ofisinin ev sahibi ile yaptığı sözleşme neleri içerir?

Emlak ofisinin ev sahibi ile yaptığı sözleşme neleri içerir?

Bir gayrimenkulünüzü emlak ofisi ile anlaşma yaparak satmak istediğinizi farz edelim. Bu noktada emlakçı ile sözleşme yapmanız yararınıza olacaktır. Peki emlak ofisinin ev sahibi ile yaptığı sözleşme neleri içerir?



Emlak ofisinin ev sahibi ile yaptığı sözleşme neleri içerir?

Satmak istediğiniz bir emlağınızı, bir emlak ofisi ile çalışarak daha hızlı bir süreç içinde satabilirsiniz. Bu durumda kendinize bir emlak ofisi bulmanız gerekir. Çalışmak istediğiniz emlak ofisini belirledikten sonra, iş emlak ofisi ile yapacağınız sözleşmeye gelecektir. Bu durumda emlak ofisinin ev sahibi ile yaptığı sözleşme neleri içerir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak ofisi ile yapılacak sözleşmede en önemli kriterler süre, satış bedeli ve imzalar olarak biliniyor. Buna göre, sözleşme süresi emlağın satılabilirliğine göre değişiyor. Satış bedeli ise, sözleşmede yazılan bedel olarak belirleniyor. Yani mülkün satış değeri ile satış sonrasında emlak ofisinin alacağı primin açıkça sözleşmede belirtilmesi gerekiyor.


Aksi takdirde, sözleşmenin yapılmaması durumlarında emlakçılar mülkü ederinden fazla bir bedelle satmaya çalıştıkları için söz konusu mülkün satışı zorlaşır.


Emlak ofisinin ev sahibi ile yaptığı sözleşmesine ilişkin bir diğer husus ise, mal sahibinin mülkü kendi başına satması veya bir başka emlak ofisi aracılığı ile satması durumunda sözleşmede belirtilen hizmet bedelinin iki katını ödemekle yükümlü olduğudur.


Bu durumun tam tersi olan çalışılan emlak ofisinin sözleşmesi olduğu halde mülkü satmak için herhangi bir çalışma yapmaması halinde mal sahibinin sözleşmeyi feshetme hakkı bulunmaktadır. Ancak herhangi bir ücret talep etme hakkı bulunmamaktadır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön