Sektörel

Emlak sektöründe kriz beklenenden erken geldi! İnşaatlar durma noktasında!

Emlak sektöründe KKTC’de fiyatlar ve satışlar düşüyor. İnşaatlar da durma noktasına geldi. İşte detaylar...

Emlak sektöründe arz şu anda talepten daha yüksek. Bunun nedeni ise aradaki spekülatörlerin ellerindeki malları satması. İlk etapta 140 bin sterline satılan konutlar şu anda 75 bin sterline satılıyor. KKTC’nin İskele ilçesinde dört büyük inşaat şirketi emlakçılara komisyonlarını dahi ödemediler.

GAYRİMENKUL UZMANI UYARMIŞTI

Emlak piyasasının uzman isimlerinden Ali Özmen Safa, yaklaşık 4 ay önce meydana gelen bu manzarayı görerek uyarmıştı. “Yılsonuna kadar fiyatlar da ve satış da inecek. Bazı inşaatlar yarım kalacak” diyen Safa, emlak sektöründe krizin kapıda olduğunu açıklamıştı. Şu anda emlakçılar da satışların yüzde 80 durduğundan şikayet ediyor.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Krizin yakın zamanda etkisini de hissettireceği ve hükümetin atması gereken bazı adımlar olduğu belirtildi. Hükümetin müteahhitleri ve emlakçıları dikkate alarak piyasanın daralmaması için gereken tedbirleri alması gerektiği aktarıldı. Aynı zamanda, yabancılara satılan konutlarda yüzde 0.5 olan vergilerin yüzde 12’ye çıkarıldığı ve tüm bu zorlukların da yaşanan krize tuz biber ektiği kaydedildi.

YATIRIMCILAR MAĞDUR OLMASIN

Şu anda “son kullanıcı” olan bazı yatırımcıların mağdur olacağı zira inşaatların yapılmayacağı aktarıldı. Hükümetin tüm bu yaşananlar üzerinde daha fazla zarar verecek adımlar atmaması gerektiği, bunun için konunun bütün paydaşları buluşturup ortak akıl etrafında anlaşma sağlayarak bu krizden çıkış yolunu aramak gerektiği ve aksi halde KKTC’nin lokomotif sektörü inşaatın da zor günler yaşayacağı bildirildi.

KONUT ALIM SATIMDA YENİ DÖNEM

Öte yandan, Türkiye’de konut alım satım konusunda Gayrimenkul Değerleme Sistemi’nin etkin biçimde işletilmesi gerek yurttaşı koruyacağı gerekse de vergi kaybının önüne geçeceği açıklandı. Buna ilişkin pek çok yasal düzenleme masaya geldi.

Yeni Şafak’ın haberine göre, 2019’da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı faaliyet yürüten Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı kuruldu. Ardından gayrimenkul alım satım işlemlerinde yaşanan rayiç değer kayıplarını önlemek amacıyla değerleme sistemi uygulanmaya başlandı. 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı çerçevesinde de tüm gayrimenkul alım satıma yönelik değerleme raporu talep edilmesi-eksper zorunluluğu getirilmesi gündeme geldi. Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı’yla birlikte gayrimenkul değerleme şirketlerinin bu konudaki gayretinin yetersiz kaldığı belirtildi. Bu kapsamda, Gayrimenkul Değerleme Sistemi’ni emlakçıların da desteklediği öğrenildi.

İMO Kocaeli Şube Başkanı Akgün: ‘Kentsel dönüşümün önü açılsın’

Konut kredilerindeki büyüme ekim ayından beri resmen durdu!

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında kim haklı, kim suçlu?