29 / 04 / 2024

Konut kredilerindeki büyüme ekim ayından beri resmen durdu!

Konut kredilerindeki büyüme ekim ayından beri resmen durdu!

Bireysel kredilere ilişkin sıkı makro ihtiyati tedbirler konut kredilerinde büyümenin durmasına sebep oldu. Bu durum Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) paylaşılan konut satış verilerine de yansıdı.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kamuoyuyla paylaştı. Finansal İstikrar Raporu'na göre konut kredilerinde 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme ekim ayı itibarıyla yüzde sıfır noktasına geldi.

Raporda ocak ayında kamu bankalarınca açıklanan “İlk Evim” konut kredisi kampanyası ve şubatta Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) konut alımında azami kredi tutarı güncellemesi ile konut kredileri 2023’ün ikinci çeyreğinde ivme kazandığı fakat ağustosta BDDK tarafından ikinci el konut alımlarında kredi değer oranlarının indirilmesinin ve bunun yanı sıra, artan kredi faiz oranlarının etkisiyle 13 haftalık yıllıklandırılmış konut kredi büyümesinin düştüğü ifade edildi.

Konut kredilerindeki büyüme ekim ayından beri resmen durdu!

Konut kredilerinde olduğu gibi araç kredilerinde de büyümenin durduğu belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun kamuoyuyla paylaştığı konut satış verileri içindeki ipotekli satışlara yönelik istatistikler de konutta kredi alımının durduğuna işaret etti.

Verilere göre, ülke çapında ipotekli konut satışları ekim ayında 2022’nin aynı ayına göre yüzde 58 oranında azalış göstererek 5 bin 577 olarak kayıtlara geçti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 5,9 oranında oldu. Ocak-ekim sürecinde yaşanan ipotekli konut satışları ise 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 31,2 oranındaki azalışla beraber 166 bin 461 oldu.

Ekimdeki ipotekli satışların, 1.369'u; ocak-ekim aylarındaki ipotekli satışların ise 50 bin 234'ü ilk el satış olarak yapıldı.

Konut kredilerindeki büyüme ekim ayından beri resmen durdu!

EKİM AYINDA KONUTLARIN YÜZDE 94’Ü KREDİSİZ SATILDI           

Öte yandan, ülke çapında konut fiyatları erişilebilir seviyeden uzaklaşmışken, kredisiz satılan konutların seviyesi dikkatleri çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumunca dün paylaşılan açıklanan rakamlara göre, konut satışları ekim ayından yıllık bazda yüzde 8,7 oranında düşerek 93 bin 761 adet oldu. 

Kredili satış şeklinde aktarılan ipotekli konut satışları ise aynı süreçte yüzde 58’lik sert bir düşüş yaşadı ve 5 bin 577 adet oldu. Yani ekimde 88 bin 184 konut, konut kredisi olmadan satın alınmış oldu. 

Sinop’ta konut satışında düşüş! Yüzde 2,8 azaldı!

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında kim haklı, kim suçlu?

O ilde yaşayanlara müjde! 3 bin konut ve 10 bin iş yeri yapılacak!


Geri Dön