27 / 04 / 2024

Emlak sektöründe serbest piyasa dönemi bitti!

Emlak sektöründe serbest piyasa dönemi bitti!

Emlakçılar yetki belgesi zorunluluğu düzenlemesindem memnun oldukları belirtiyor. Yeni düzenleme ile emlak sektöründe serbest piyasa dönemi bitti.



Emlakçılık yapmak için yetki belgesi zorunluluğu getirildi. Aydın’ın Germencik ilçesinde 12 yıldır emlakçılık işiyle uğraşan Mehmet Salman emlak sektöründe yapılan düzenleme değişikliğinin yerinde olduğunu ifade etti.

Emlak sektörüne getirilen yetki belgesi zorunluluğuna ilişkin açıklamalarda bulunan Mehmet Salman, düzenlemenin yerinde bir uygulama olduğunu söyledi. Aydınhedef'de yer alan detaylara göre, yeni sistemde sınav ve aynı gün içerisinde mülakat olacağını kaydeden Salman, “Uygulama şeklinde oluyor ve bunların hepsi kameralar önünde kayıt altına alınarak gerçekleştiriliyor" dedi

Bunun zorlu bir süreç olduğunu ancak olması gerektiğini söyleyen Salman, "Meslekte 30 yıllık emlakçı olan kişiler var ama çoğu bir kelimenin dahi ne anlama geldiğini bilmiyor" diye belirtti.

Eski sistem ve usullere göre işleyişlerin devam ettiğini ancak bunun doğru bir anlayış olmadığını savunan Salman, zaman değişiyor ve yenileniyor diye şeklinde konuştu.

 Emlak sektöründe serbest piyasa dönemi bitti!

EMLAK SEKTÖRÜNDE SERBEST PİYASA DÖNEMİ BİTTİ

Komisyon bazıyla çalışan emlakçıların kendilerini yenilemeye kapatttılarını söyleyen Salman, "Taşınmaz Ticaret ve Yetki Belgesi alabilmek için 1 sene boyunca emlak ve danışmanlık ofisinde çalışıp 180 saatlik derse katılım sağlayıp sınavda başarılı olmak gerekiyor" diye kaydetti.

"Emlak sektöründe serbest piyasa dönemi bitti" diyen Salman, "Belgeler üç nüsha şeklinde çıkarılacak. Bir tanesi alıcıda biri satıcıda bir tanesi de emlakçıda kalıyor. Alıcı, satıcı ve sorumlu emlak danışmanın kaşeli imzasının olduğu belge olmak zorunda” dedi.

DOĞRULAMA İSTENİYOR

Kullandıkları sistemde 3 tane ilanın süresi dolunca doğrulama kodu ve kimlik doğrulama istediğini söyledi. 

Salman, “Bu yeni gelen kanunla bu kurallar geldi. Müşteriye işlem yapabilmek için yetki belgesine sahip olmam gerekiyor. Bunun eski adı tellaviye sözleşmesi.

Bunun uygulanması güzel bir durum. Suiistimal durumlarına karşı da bir güvence. Vatandaşların emlakçılara karşı olan güvensizlik ve ön yargılarının yıkılmasında bir adımdır bu sistem. Nihayetinde vatandaş bütün birikimini emlakçılara güvenerek getiriyor ve emlakçının ağzından çıkacak 2 çift söze bakıyor” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretli çalışanlar en az 266 aylık maaşıyla bir ev alabiliyor! Aylık kredi taksitleri dört asgari ücreti geçti!

İstanbul Küresel Şehirler Endeksi’nde 25. sıraya çıktı!    


Geri Dön