28 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti haftaya başlıyor!

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti haftaya başlıyor!

Gayrimenkuller için ödenen emlak ve çevre temizlik vergisinin ödenme dönemleri aynı olup, ikisi de sene içinde iki taksitte ödenebiliyor. Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti haftaya başlıyor..



Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine, arsa ve araziler ise arazi vergisine tabi tutuluyor. Çevre temizlik vergisi ise Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyelerin sunduğu çevre ve temizlik hizmetleri için ödeniyor.


Gayrimenkuller için ödenen bu iki verginin de ödenme dönemleri aynı olup, ikisi de sene içinde iki taksitte ödenebiliyor.


Yalnız vergileri ödeyen mükellefler farklılık gösteriyor. Emlak vergisinde mükellef taşınmazın sahibi olurken, çevre temizlik vergisinde mükellef taşınmazı kullanan kişi oluyor. 


Örneğin bir dükkanda kiracı varsa, bu dükkanın emlak vergisini mal sahibi öderken, çevre temizlik vergisini ise kiracı ödemek ile mükellef oluyor.


2016 yılı için vergilerin ilk taksit borçları Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti ise haftaya başlıyor.


Vergi için ödemeler ilçe belediyesine yapılıyor. İsteyenler vergi borcunu internet üzerinden online bir şekilde de kapatabiliyor. Yalnız meskenler için çevre temizlik vergisi, su faturasına yansıtıldığı için faturanın ödenmesi ile birlikte ödenmiş oluyor.



10 soruda çevre temizlik vergisi!

20 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön