Emlak ve çevre temizlik vergisi 2018 yarın başlıyor!
Emlak ve çevre temizlik vergisinin 2018 yılının ilk taksit taksit dönemi yarın başlıyor. Mükellefler ödemelerini üç aylık bir süreçte belediyelere yapabilecek..
2018 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi 1. taksit dönemi yarın 1 Mart itibari ile başlıyor. Gayrimenkul sahipleri emlak vergisi borcunu, işyeri kullanıcıları ise çevre temizlik vergisi borcununun ilk taksitini yarın itibari ile ödeyebilecek. Ödemeler üç ay boyunca devam edecek. İlk taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona erecek.
İsteyenler bu dönemde vergi borcunun tamamını kapatabilecek. Ancak bu dönemde hiç ödeme yapmayıp, borcun tamamını ikinci taksit dönemine bırakan mükellefler ilk taksitleri için gecikme faizi ödemek zorunda kalacak.
Emlak ve çevre temizlik vergisi için ödemeler bağlı olunan ilçe belediyesinden yapılabilecek. Ancak gayrimenkulün şehir dışında yer alması durumunda tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödeme yapmak da mümkün.
Konutların çevre temizlik vergisi
Konutların çevre temizlik vergisi su faturasına yansıtılıyor. Dolayısı ile çevre temizlik vergisi mükellefi olan konut kullanıcıları (malik ya da kiracı) ödemelerini su faturası ile ödemiş olacak. Boş olan konutların aboneliğinin iptal edilmesi halinde vergi borcu birikmiyor.
Kimler emlak vergisi ödemeyecek?
200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan ve bu evin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmayan kimseler emlak vergisi ödemeyecek.
Bu şartları taşıyan;
1- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar
2- Emekliler - Hiçbir geliri olmayanlar
3- Şehit yakınları
4- Dul ve yetimler
5- Gaziler
6- Ev hanımları bir dilekçe ile ilçe belediyesine muafiyet için başvurabilecek.
Ödediğiniz vergiyi geri alabilirsiniz
Muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi bedelleri geri alınabiliyor. Boş yere ödenen emlak vergisi geriye dönük ödenen 5 yıl için iade alınabiliyor.
Belediyeye yapılan müracaat sonrasında, emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da 60 gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile yeniden düzeltme dilekçesi verilebiliyor. Belediyenin, olumsuz yanıt vermesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.
Emlak vergisi ne kadar?
Emlak vergisi için ödenecek bedel, gayrimenkulün değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit edilebiliyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
Emlak vergisi hesaplama tablosu 2018!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com