22 / 12 / 2024

Emlak ve vergi masrafları!

Emlak ve vergi masrafları!

Gayrimenkul sahibi olan vatandaşlar, bazı harç ve vergileri ödemek ile yükümlü oluyor. Örneğin, alım satım işlemi sırasında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. İşte diğer emlak ve vergi masrafları...



Emlak ve vergi masrafları!

Gayrimenkul sahibi olan vatandaşlar, bazı harç ve vergileri ödemek ile yükümlü oluyor. Örneğin, alım satım işlemi sırasında tapu harcının ödenmesi, sonraki dönemlerde ise her sene emlak vergisi gibi vergilerin ödenmesi gerekiyor. Peki, bir gayrimenkul sahibi olan kimselerin yükümlü olduğu vergiler nelerdir?


Tapu Harcı

Tapu Harcı, konutun emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, alım satım sırasında oluşan satış bedeli üzerinden, binde 20 oranında alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Ayrıca tapu döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.


Emlak Vergisi

Emlak vergisi, belediye sınırları içindeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler için emlak vergisine esas olan değerler ayrı ayrı hesaplanıyor ve her dört yılda bir takdir komisyonları tarafından asgari birim değer tespiti belirleniyor.


Konutlarda "Emlak Vergisi" oranı meskenlerde binde 1, diğer binalarda ise binde 2 oranında tahsil ediliyor. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı Büyükşehir Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde %100 arttırımlı olarak uygulanıyor. 


Vergi mükellefiyeti satışın gerçekleştiği tarihi takip eden bir sonraki sene başlıyor. Örneğin 2014 Mayıs'ta konut alanların emlak vergisi mükellefiyeti 2015 yılında başlıyor. Ancak alımın gerçekleştiği sene belediyeye emlak vergisi bildiriminde bulunulması gerekiyor.


Çevre Temizlik Vergisi

"Çevre Temizlik Vergisi" su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına, 2014 yılı için, büyükşehir belediyelerinde 24 kuruş, diğer belediyelerde 19 kuruş olarak hesaplanıyor. Hesaplanan "Çevre Temizlik Vergisi" konutlar için su faturası ile tahsil ediliyor.Çevre temizlik vergisi mükellefiyeti mülkün satın alındığı tarihten itibaren başlıyor.


Gelir Vergisi (Değer artış kazancı vergisi)

Konutun satış bedeli ile maliyet bedeli arasındaki fark "Değer Artış Kazancı" olarak vergilendiriliyor. Eğer konut 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise, satın alındıktan 5 yıl sonra satılırsa, 01.01.2007 tarihinden önce elde edilmiş ise, satın alındıktan 4 yıl sonra satılırsa "Değer Artış Kazancı" vergisinden muaftır.


Katma Değer Vergisi

İnşaattan alınan konutlarda net alanın 150 metrekareye kadar olması halinde %1, 150 metrekareyi aşması durumunda ise %18 KDV uygulanmaktadır. Bu uygulama ikinci el evlerin alım - satımlarında geçerli değildir.


Kira Vergisi

Gelir Vergisi Kanunu gereği, konutların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırılır ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulurlar.


Gayrimenkul hukuku!

Gelir vergisi hesaplaması nasıl yapılır?



Geri Dön