23 / 12 / 2024

Emlak vergilerine zam geliyor!

Emlak vergilerine zam geliyor!

Emlak vergisine esas 2010'da uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri yüzde 12-25 arasında artırıldı



Emlak vergilerine zam geliyor. Emlak vergisine esas olmak üzere 2010 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, geçen yıla göre yüzde 12-25 arasında artırıldı. Metrekare maliyetindeki artış, vergide de artış getirecek. Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile Emlak Vergisi'ne esas olmak üzere çelik karkas, betonarme karkas, yığma kagir, ahşap ve gecekondu tarzı binalar ile diğer binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri tespit edildi. Tebliğe göre, emlak vergisine esas alınacak fabrika, otel binalarının metrekare inşaat maliyetleri yüzde 12, sinema ve tiyatro binaları ile meskenlerinki yüzde 25 artırıldı. Buna göre, bu yıl için bin 151 lira 24 kuruş olan mesken olarak uygulanan lüks inşa edilen çelik karkas binalarda ortalama maliyet, 2010 için bin 439 lira 5 kuruşa betonarme karkas binalarda 701 lira 36 kuruştan 876 lira 70 kuruşa, yığma kagir binalarda 550 lira 53 kuruştan 688 lira 16 kuruşa yükseltildi.

ASANSÖR İÇİN %6 İLAVE
Birinci sınıf mesken inşaatlarında ise çelik karkas binanın ortalama metre kare maliyeti 756 lira 54 kuruştan 956 lira 93 kuruşa, betonarme karkas binanın metre kare maliyeti 438 liradan 547 lira 50 kuruşa, yığma kâgir binanın maliyeti ise 356 lira 62 kuruştan 445 lira 77 kuruşa, ahşap binalarınki 602 lira 96 kuruştan 753 lira 70 kuruşa çıkarıldı. Basit gecekondu tarzı binaların metre kare maliyeti ise 35 lira 39 kuruştan 44 lira 24 kuruşa yükseltildi. Gelecek yıl için emlak vergisinin hesaplanmasında, mesken olarak inşa edilen basit çelik karkas binaların inşaat metre kare maliyeti 188 lira 22 kuruş, betonarme karkas binaların metre kare maliyeti 144 lira 96 kuruş yığma kagir binaların maliyeti ise 68 lira 68 kuruş olarak uygulanacak. Bu rakamlara binada kalorifer ya da klima varsa yüzde 8, asansör varsa yüzde 6 ilave yapılacak.

'Bedel tespitindeki dengesizlikler giderilmeli'

ARTI Gayrimenkul Değerleme İstanbul Bölge Müdürü Aydil Çevren, emlak vergisindeki artışların beklentisinin altında gerçekleştini belirterek, "Bütçe açığını vergi gelirleriyle kapatma politikası nedeniyle daha yüksek artış bekliyorduk" dedi. Maliyetlerin belirlenmesinde yaşanan dengesizliklerin giderilmesi gerektiğini ifade eden Çevren, kurullar arasındaki uyumsuzluktan dolayı bir caddenin her iki tarafı için farklı bedeller belirlenebildiğine işaret etti.
Sabah

İlgili haber:

Emlak vergisine yüzde 25 zam!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Emlak vergisine büyük zam

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Masum Türker, emlak vergisine esas olmak üzere 2010 yılında uygulanacak bina metre kare normal inşaat maliyet bedellerinin geçen yıla göre yüzde 12-25 arasında artırılmasını değerlendirirken, bunun ödenen vergide ciddi artış getireceğini söyledi.

Türker, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ekonomik krizin yaşandığı, işsizliğin had safhada olduğu bu dönemde yaygın kitlelerin sahip oldukları emlak üzerinden enflasyonu aşan vergi artışını doğru bulmadığını belirtti.

Vergiye esas inşaat metre kare birim fiyatlarındaki artışın, sonuçta ödenecek emlak vergisinde artış anlamına geldiğini vurgulayan Türker, şöyle konuştu:

''Vergi artışının enflasyon artışının yüzde 50'sinden fazla olmaması gerekir. Metre kare maliyetindeki artış, vergide de artış getirecek. Bu artışlar, iki yere gelir sağlayacak. Emlak alım satımında Maliye Bakanlığı'nın aldığı vergilerden sağlanan geliri artıracak. Ayrıca, yerel bazda belediyelerin emlak vergisi geliri artacak. Krizin hakim olduğu, yoğun işsizliğin bulunduğu bu dönemde emlak vergilerindeki artışı doğru bulmuyorum. En azından bu artışa paralel, vatandaşlara özel indirim yapılmasına ilişkin düzenlemelere gidilmeli. Bu artış, 1-2 emlak sahibi olan emeklinin emekli maaşına alacağı zamdan daha fazla.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, çelik karkas, betonarme karkas, kagir, yığma kagir, ahşap, taş duvarlı ve gecekondu tarzı binalar ile diğer basit binaların metre kare normal inşaat maliyet bedellerinin tespiti konusunda Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını belirtirken, ''Ancak gelir boyutunu Maliye Bakanlığı'na sormak gerekir'' dedi.
Star

İnşaat maliyet bedelleri yüzde 12-25 arttı 

EMLAK vergisine esas olmak üzere bina metrekare inşaat maliyet bedelleri yüzde 25'e varan oranlarda artırıldı. Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın dün Resmi Gazete'de yayınladığı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre, emlak vergisine esas alınacak fabrika, otel binalarının  metrekare inşaat maliyetleri yüzde 12, sinema ve tiyatro binaları ile meskenlerinki ise yüzde 25 artırıldı. 2010 yılında uygulanacak bu artışın, bina inşaat metrekare maliyeti ve binaların arsa değeri toplamı üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranını da artırması söz konusu oldu. Hürriyet Gazetesi yazarı, vergi uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, “Bu artış emlak vergisine doğrudan yansıyacak dersek yanlış olur. Binanın değeri, bina metrekare inşaat maliyeti ve arsa değerinin toplamı üzeriden hesaplanır. Dolayısıyla emlak vergisi hesaplanmasında, belediyelerin her sokak için ayrı açıklayacağı arsa metrakere birim değeri etkileyecek” dedi.
Hürriyet

Emlak vergisine büyük zam

Emlak vergisine esas olmak üzere 2010'da uygulanacak “bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri” geçen yıla göre yüzde 12-25 arasında artırıldı

Söz konusu artış  bu yıl yüzde 7-20 arasında olmuştu. Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğle emlak vergisine esas olmak üzere çelik karkas, betonarme karkas, kâgir, yığma kâgir, ahşap, taş duvarlı ve gecekondu tarzı binalar ile diğer basit binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri tespit edildi.
Emlak vergisine esas alınacak fabrika, otel binalarının metrekare inşaat maliyetleri yüzde 12, sinema ve tiyatro binalarıyla meskenlerinki yüzde 25 artırıldı. Buna göre, birinci sınıf betonarme karkas meskenin ortalama inşaat metrekare maliyeti 547.50 lira oldu.

Arsa değerleri bekleniyor
Emlak vergisini hesaplamada bina inşaat maliyetleri ile binanın bulunduğu arsa için tespit edilen birim değer etkili oluyor. Arsa birim değerlerini dört yılda bir toplanan takdir komisyonları belirliyor. Komisyonlar bu yıl da toplanarak 2010'da geçerli olarak arsa birim değerlerini belirledi. Ancak bu değerler henüz kamuoyuna yansımadı. Emlak sahipleri arsa birim değeri ve inşaat maliyeti başta olmak üzere binalarının özelliklerine göre hesaplanacak vergileri belediyelere iki taksitte ödeyecek.

‘Krizde bu artış doğru değil'
TÜRMOB Başkanı Masum Türker: “Vergi artışının enflasyon artışının yüzde 50'sinden fazla olmaması gerekir. Metrekare maliyetindeki artış, vergide de artış getirecek. Bu artışlar, iki yere gelir sağlayacak. Emlak alım satımında Maliye Bakanlığı'nın aldığı vergilerden sağlanan geliri artıracak. Ayrıca, yerel bazda belediyelerin emlak vergisi geliri artacak. Krizin hakim olduğu, yoğun işsizliğin bulunduğu bu dönemde emlak vergilerindeki artışı doğru bulmuyorum.”
Milliyet

Konut sahiplerine kötü haber! 
 
2010 enflasyonu Maliye'nin hazırladığı bütçeye göre yüzde 5.4 olacak

Son olarak Merkez Bankası da 2010 enflasyonunu yüzde 5.3 olarak tahmin etti. Bu yüzden de memura 2010 yılı için yüzde 2.5 artı 2.5'luk zam verildi. Buna karşılık bina metrekare maliyet bedelleri 2010 için yüzde 25 artırıldı. Bu bedel aynı zamanda 2010'da ödenecek

Emlak vergisine esas olmak üzere 2010 yılında uygulanacak “bina metre kare normal inşaat maliyet bedelleri”, geçen yıla göre yüzde 12-25 arasında artırıldı.

Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ ile emlak vergisine esas olmak üzere çelik karkas, betonarme karkas, kagir, yığma kagir, ahşap, taş duvarlı ve gecekondu tarzı binalar ile diğer basit binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri tespit edildi. Tebliğe göre, emlak vergisine esas alınacak fabrika, otel binalarının metrekare inşaat maliyetleri yüzde 12, sinema ve tiyatro binaları ile meskenlerinki yüzde 25 artırıldı.

Asansör varsa farklı

Buna göre, bu yıl için 1151.24 lira olan mesken olarak uygulanan lüks inşa edilen çelik karkas binalarda ortalama maliyet, 2010 yılı için 1439.05 liraya, betonarme karkas binalarda 701.36 liradan 876.70 liraya, yığma kagir binalarda 550.53 liradan 688.16 liraya yükseltildi. Basit gecekondu tarzı binaların metrekare maliyeti ise 35.39 liradan 44.24 liraya yükseltildi. Metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, asansör, kalorifer veya klima tesisatı maliyetini içermiyor. Binada bunlar yer alıyorsa, bedellere, kalorifer veya klima için yüzde 8, asansör için yüzde 6 ilave yapılacak.

Bina metrekare maliyet bedellerinin artırılması doğrudan emlak vergisi oranlarını etkileyecek. Emlak vergisine esas teşkil eden bina metrekare maliyetleri 4 yılda bir belirleniyor. Bu maliyetler, her yıl ise devletin enflasyon katsayısı oranında yükseltiliyor. Ancak Merkez Bankası 2010 enflasyonunu yüzde 5.3 tahmin ederken, Maliye 2010 bütçesini yüzde 5.4'lük enflasyon varsayımına göre yaparken ve daha önemlisi memura yüzde 2.5 artı 2.5'lik zam verilirken emlak vergisine yüzde 25 zam anlamı taşıyan bu değişiklik büyük tepki çekti. Büyük şehirlerde belediyeler konutlardan binde 2, iş yerlerinden binde 4, arsalardan ise binde 6 oranında emlak vergisi alıyor. Bu oranlar, küçük şehirlerde ise sırayla binde 1, binde 2 ve binde 3 olarak sıralanıyor.

Uzmanlar uygulamaya olan tepkilerini şöyle dile getirdiler: “Konut fiyatları krizde artmadı tam tersine düştü. Üstelik çimento, demir gibi inşaat malzeme fiyatları da geriledi. Vergi artışının enflasyon artışının yüzde 50'sinden fazla olmaması gerekirdi. Metrekare maliyetindeki artış, vergide de artış getirecek. Bu artışlar, 2 yere gelir sağlayacak. Emlak alım satımında Maliye Bakanlığı'nın aldığı vergilerden sağlanan geliri artıracak. Ayrıca, yerel bazda belediyelerin emlak vergisi geliri artacak.”

Hani yeni vergi yoktu

16 Eylül'de Orta Vadeli Ekonomik Programı açıklayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Programda öngörülen gelir artışını nasıl sağlayacaksınız? Vergi oranlarında artış mı öngörüyorsunuz” sorusuna çok net bir ifadeyle “Hayır. Yeni bir vergi ya da vergi artışı öngörmüyoruz. Ekonomi büyüdükçe vergi gelirleri artacak” yanıtı vermişti. Babacan bu ifadesinin hemen ardından “Biz maktu vergilerin makul oranlarda güncellenmesini sağlayacağız” diye de eklemişti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de “Yeni bir vergi ya da mevcut vergilerde bir artış olmayacak” demişti.

200 bin liralık evde 100 TL'lik ekstra vergi yaratacak

EVİNİN değeri 200 bin TL olan bir konut sahibi, 2009'da emlak vergisini bu değerin binde 2'si oranında yani 400 TL olarak ödüyordu. Yeni metrekare maliyet bedeli artışına göre evinin değeri 2010 vergisi hesaplanırken artık 250 bin TL olarak kabul edilecek. Mükellef bunun üzerinden binde 2, yani 500 TL vergi ödeyecek.

Normal şartlarda bina bedellerinin binde 2'si oranında olan emlak vergisini her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki eşit taksitte belediyelere ödeyen tüketiciler, emlak vergilerinin ilk taksidini zamlı olarak Mayıs 2010'da ödemeye başlayacak.

Ekonomik krizde konut fiyatları düşmüşken, başta demir ve çimento olmak üzere tüm inşaat malzeme fiyatları da gerilemişken, emlak vergisine tabi bedel yüzde 25 artmış olacak.

Memurun mesaisine 5 kuruş zam yapıldı

2010 için yüzde 2.5 artı 2.5 zam alması öngörülen memurun mesai saat ücretlerine de 5 kuruş zam yapıldı. Bu yıl 1 lira 10 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti yeni yılda 1 lira 15 kuruş olacak. Özel kalem personeli ile makam şoförlerine ise saat başına 1.2 TL yerine 1.25 TL fazla mesai ücreti ödenecek. 2010'da yurtiçi gündeliklere de yüzde 4 ile yüzde 6.66 arasında zam yapılacak. Yeni yılda gündelik olarak TBMM Başkanı ve Başbakan 43 TL, Genelkurmay Başkanı, bakanlar ve milletvekilleri 39 TL, en alt kademedeki memur ise 24 TL alacak.
Vatan


Geri Dön