Emlak vergisi 2015'te ne zaman ve nasıl ödenecek?
Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkuller için ödenen vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Peki, vergi mükellefleri ne kadar emlak vergisi ödeyecek? Emlak vergisi 2015'te ne zaman ve nasıl ödenecek?
Emlak vergisi 2015'te ne zaman ve nasıl ödenecek?
Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkuller için ödenen vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Bu vergi, 1319 sayılı kanun gereğince ödeniyor.
Emlak vergisi her sene taşınmaz malın mükellefi tarafından ödeniyor. Taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.
Peki, vergi mükellefleri ne kadar emlak vergisi ödeyecek? Emlak vergisi 2015'te ne zaman ve nasıl ödenecek?
Emlak vergisi 2015'te ne zaman ödenecek?
Emlak vergisi, iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında veriliyor.
Buna göre 2015 yılı emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor. Vergisini tek seferde ödemek isteyen kimseler, bu tarihe kadar ödeme yapabiliyor.
Emlak vergisi 2015'te ne kadar ödenecek?
Emlak vergisi için ödenen miktar, gayrimenkulün değerine göre hesaplanıyor. Gayrimenkulün büyükşehirde yer alması halinde vergi hesabı diğer belediyelere göre yüzde 100 artırımlı olarak yapılıyor. Taşınmaz mallar için emlak vergisi oranları şu şekilde;
Normal Yörelerde
Binalarda Binde 2
Meskenlerde Binde 1
Arazilerde Binde 1
Arsalarda Binde 3
Büyükşehir Belediyesi
Binalarda Binde 4
Meskenlerde Binde 2
Arazilerde Binde 2
Arsalarda Binde 6
Emlak vergisi 2015'te nereye ödenecek?
Emlak vergisi, gayrimenkulün bulunduğu ilçe belediyesine ödeniyor. Ancak başka şehirde yer alan taşınmazın vergisi PTT havalesi ile ödenebiliyor. Ayrıca belediyenin e-belediye sistemine dahil olması halinde internet üzerinden de ödeme yapılabiliyor.
Emlak vergisinden 2015'te kimler muaf olacak?
Geliri olmayan kimseler, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için belediyeye bir dilekçe vererek ödemelerden muaf olabiliyor. Vergi muafiyeti için tek meskene sahip olup geliri olmayan; ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler başvurabiliyor.
Emlak vergisi muafiyeti 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com