28 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2017 başladı!

Emlak vergisi 2017 başladı!

Emlak vergisi 2017 için ilk taksit ödemeleri 1 Mart itibariyle başladı. Mükellefler ödemelerini 31 Mayıs'a kadar ilçe belediyelerinde gerçekleştirebilecek..



2017 vergi takvimine göre emlak vergisi için ilk taksit ödemeleri başladı. Mükellefler ödemelerini 31 Mayıs'a kadar gerçekleştirebilecek.


1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Türkiye içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller emlak vergisine tabi oluyor. Her sene ödenmesi gereken bu vergi senede iki eşit taksit halinde tahsil ediliyor.


Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti;kanunda yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi, dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi, muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.


Örneğin 2016'da taşınmaz aldıysanız 2017'de, 2017'de taşınmaz aldıysanız vergi sorumluluğunuz 2018'de başlıyor.


İkinci taksit ödemelerinin Kasım'da yapıldığı emlak vergisi için ödemeler ilgili belediyeye yapılıyor. Belediyeye gitmek istemeyenler e-belediye sistemi üzerinden ödeme yapabiliyor.


Gayrimenkul ortaksa vergiyi kim öder?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


2017 emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi büyükşehirde yüzde 100 zamlı olarak uygulanacak. Emlak vergisi için taşınmaz mallara 3,83 oranındaki yeniden değerleme oranı uygulanacak. Belirlenen yeni bedel ile emlak vergisi oranları hesaplaması yapılacak. 


10 soruda 2017 emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön