27 / 04 / 2024

Emlak vergisi aylık gecikme faizi 2015!

Emlak vergisi aylık gecikme faizi 2015!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Verginin geç ödenmesi halinde faiz uygulanıyor. İşte emlak vergisi aylık gecikme faizi 2015...



Emlak vergisi aylık gecikme faizi 2015!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler verginin mükellefi oluyor.


Gayrimenkule paylı bir şekilde sahip olunması halinde, verginin nasıl ödeneceği mülkiyet türüne göre değişiyor. Taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor.


Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. 


Yeni taşınmaz mal satın alan kimseler, satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar beyanname vermek ile mükellef oluyor. Vergi ödemeleri bir sonraki seneden itibaren başlıyor.


Örneğin, 2015 yılında bir ev aldığınızı düşünelim. Buna göre 31 Aralık 2015 tarihine kadar beyanname vermeniz gerekiyor. Vergi ödemeleriniz ise 2016 yılında başlıyor.


Vergi senede iki taksitte yapılıyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Verginin geç ödenmesi halinde aylık gecikme faizi uygulanıyor. Emlak vergisi aylık gecikme faizi gecikmenin yaşandığı her ay için  yüzde 1,40 oranında hesaplanıyor.



Emlak vergisi kaç para?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön