28 / 04 / 2024

Emlak vergisi borçlarına da kolaylık geliyor

Emlak vergisi borçlarına da kolaylık geliyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik, su ve emlak vergisi borçlarının da yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Babacan, akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini söyledi...



BAŞBAKAN Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, elektrik, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında kapsamın genişletileceğini açıkladı. Vergi ve sigorta primi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yapan Babacan, buna ilişkin düzenlemeyi en geç kasım ayında tamamlamayı hedeflediklerini, elektrik, su ve emlak vergi borçlarının da yapılandırma kapsamında olmasının planlandığını belirtti.

Bankalar kendileri yapar
Başbakan’la yaptığı görüşme ve Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde NTV/CNBC-e ortak yayınında NTV  Ankara  Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Babacan, yeniden yapılandırma konusunda şu bilgileri verdi: “Burada bir tek Ziraat ve Halk bankasıyla ilgili düzenlemeye gerek yok. Bir kanun çıkartmaya gerek yok. Onlar, bankalar kendi kanunları çerçevesinde tek tek bu işleri yapabiliyorlar. Yeniden yapılandırmayı yapabiliyorlar. Onun haricinde vatandaşla kamu arasındaki borç alacak ilişkilerinin mümkün olduğunca geniş bir şekilde kapsasın istiyoruz. Bunun içerisinde emlak vergileri, su var, elektrik var.”

Taksitlendirme kolaylığı
Söz konusu düzenlemenin kapsamına ilişkin bir diğer soruyu, “İşte ne kadar borçları varsa geciken, zamanında ödenemeyen ne varsa” diye yanıtlayan Babacan, 2009’un hem Türkiye, hem dünya için zor bir yıl olduğunu, borçlarını ödeme konusunda iyi niyetli ve ödeme arzusu olduğu halde yaşanan kriz nedeniyle bunları ödeyemeyenler bulunduğunu anımsattı. Babacan, yapılacak düzenlemeye ilişkin ise “Sadece alacağın ana parası ne ise o ana parasının değerini koruyup, bir de böyle bir taksitlendirme kolaylığı olsun diyoruz. Yani işin özü bu. Parametreleri, detayları yakında belli olur” diye konuştu.

Akaryakıt ve doğalgaza zam yok
Babacan, borçların yeniden yapılandırılmasının yanı sıra yakıt zamlarına ilişkin de bir müjdeli haber verdi. “Elektrik, doğalgaz fiyatları sanayinin de rekabet gücü açısından çok önemli girdi kalemleri” diyen Babacan, maliyet fiyatlarında anormal değişiklik olmazsa akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini kaydetti. Babacan, 2011 yılı bütçesinin buna göre hazırladığını belirtirken, Mali Kural için de “Kenarda bekliyor. Çok da yazıldı, çizildi. 2011 bütçesine bakınca Mali Kural olsaydı da daha farklı bir bütçe olmayacaktı” diye konuştu.

Birileri IMF’deki koltuktan kalkmalı

ÖNCELİKLERİNİN güven ve istikrar olduğunu dile getiren Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu’da (IMF) olacak değişiklikleri şöyle değerlendirdi: “IMF’nin yönetim yapısında 2. Dünya Savaşı’nın galibi ülkelerin ağırlığı var. 10 ülkelik bir gruptayız, masada bizim adımıza Belçika oturuyor. IMF’de bizim hissemiz ilk başa göre 2 kata yakın artıyor. Hisse yapısı değişiyor, kotalar değişiyor. Bunu IMF Başkanı ile görüştük. Birilerinin de o koltuktan kalkması gerekiyor. IMF’de en çok hissesi olan ABD’liler. Kore’de Avrupa ülkelerinden ikisi İcra Kurulu’ndaki koltuktan kalkması kabul etti. Hangi iki ülke belli değil. Avrupalılar kendi arasında karar verecek. IMF hep ekonomisi bozulan ülkelere para veren bir kurum olarak çalışıyordu. Artık yeni IMF gelişmiş ülkelerin durumuyla ilgili de rapor hazırlayacak.”

‘Doğru kur’u 50 ekonomiste sorun hepsi farklı yanıt verir

HAFTA sonu Güney Kore’de katıldığı G-20 Zirvesi ve orada alınan kararları da değerlendiren Ali Babacan, kur konusuna ilişkin şunları söyledi: “Türkiye ekonomisindeki güven arttığı sürece paramızın itibarı da dünyada artıyor. ‘TL değerli’ deniyor ama dolar ve Euro gibi büyük para birimlerinin her türlü para birimine göre değer kaybı söz konusu. Bizden çok daha fazla parası değerlenen ülkeler var. G-20 öncesinde beklentiler çok yüksek değildi. Ama sonuçta beklentinin üzerinde bir konsensus oluştu. Kurun değeri sadece rezerv miktarıyla alakalı değil, çok sayıda faktör var. ‘Doğru kur nedir’ diye Nobel ödülü almış işin bilimini kavramış olan 50 ekonomiste sorun, hepsi ayrı cevap verecektir. Rezervlerle kur çok da etkilenmeyebiliyor. Serbest piyasa mekanizmasına güveniyoruz. Rezervle ilgili alımlar bir miktar etkiler ama asıl ekonominin dinamikleri önemli. Biz Merkez Bankası’nın rezervlerinin artması gerektiğini söylüyoruz ama bunu daha çok döviz alsın TL’nin değeri düşsün diye söylemiyoruz.”
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Elektrik, su ve emlak vergisi borcuna kolaylık

Vergi ve prim borcu yapılandırmasının geniş kapsamlı olmasını istediklerini belirten Ali Babacan, bu nedenle elektrik, su ve emlak vergisi borçlarını da buna eklediklerini bildirdi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik, su ve emlak vergisi borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Babacan, NTV’ye verdiği röportajda vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bakanlarla yaptıkları çalışmaların aşağı yukarı tamamlanma aşamasında olduğunu, Başbakan Tayyip Erdoğan’la yapılacak toplantıda sonrasında bir noktaya varılabileceğini anlattı.
Başbakan Erdoğan’ın daha önce yeniden yapılandırma için en geç ekim ve kasım takvimi verdiğini hatırlatan Babacan, çalışmaların bayağı ilerlediğini, bu nedenle söz konusu takvime uyulacağını kaydetti. Yeniden yapılandırma kapsamına elektrik, su, emlak vergisi borçlarının da girdiğini söyleyen Babacan, “Biz düzenlemeye şöyle baktık, vatandaş ile kamu arasındaki borç alacak meselelerini mümkün olduğunca kapsayalım istedik. Burada Ziraat Bankası ve Halk Bankası’yla ilgili düzenlemeye gerek yok. Onlar kendi kanunu çerçevesinde bankalar tek tek bu işleri yapabiliyorlar” dedi.

2B seçimden önce
Bakan Babacan, 2B’lerin takviminin ne olacağı sorusuna da cevap verdi. 2B’nin hassas bir konu olduğunu belirten Babacan, bu konu üzerinde çalışan pek çok bakanlık olduğunun altını çizdi. Çalışmaları en kısa sürede tamamlayıp, Meclis’e sunmak istediklerini ifade eden Babacan şunları söyledi:
“Önümüzde seçim takvimi var ama biz bunu tamamlayıp Meclis’e sunmak istiyoruz. Çalışma belli bir noktaya geldi. Ama konu hassas bir konu. Bir miktarda karmaşık. Çok eski tarihi var bu işin. Bugün yapacağımız işin, atacağımız adımların da adil olması lazım. Buradaki adalet kavramını gözetip, ona göre adımlar atmamız gerekiyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı çalışıyor. Başbakan bu konuda koordinasyon görevini bana verdi. Dolayısıyla en kısa zamanda bitsin istiyoruz. En kısa sürede bitirip seçimden sonraya bırakmamak istiyoruz.”

‘Doğalgaz zammı düşünmüyoruz’
Bakan Babacan, maliyet kalemlerinde anormal değişiklik olmadıkça akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini, 2011 bütçesini buna göre hazırladıklarını açıkladı. 2011 bütçesini hazırlarken, bazı önemli kararlar verilmesi gerektiğini vurgulayan Babacan şöyle devam etti:
“Enerji, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt üzerindeki özel tüketim vergileriyle ilgili kararlardı. Biz eğer maliyet tarafında, petrol ve doğalgaz tarafında çok önemli değişiklik olmazsa, bu kalemlerde değişiklik yapmama kararı aldık. Ama enerji dışarıya bağımlı olduğumuz konu. Ama şu anki varsayımımız, yeni vergi olmaması yönünde. Bütçemiz bu çerçevede hazırlandı. Bütçe tarafından baktığınızda maktu vergilerde, yeniden değerlendirme oranıyla güncelleme söz konusu. Ama ciddi bir miktarda vergi artışı yok. 2009 sonunda toplu vergi ayarlamaları yapmıştık. 2011 yılında toplu vergi ayarlamaları öngörmüyoruz.”

13.7 milyar dolarlık özelleştirme hedefi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2010 için 10 milyar dolar özelleştirme geliri hedeflenmesine karşın, gelirin 3.9 milyar dolarda kalacağını söyledi. 2011 için 13.7 milyar dolarlık bir özelleştirme geliri hedeflendiğini bildiren Babacan, otoyol ve köprü özelleştirmelerinden ne kadar gelir beklendiğini ise açıklamadı.
Milliyet

Elektrik ve su borçluları devletle barışacak

Devlet Bakanı Ali Babacan yeniden yapılandırmada Emlak Vergisi, su ve elektrik borçlarının da yapılandırılacağını açıkladı.

Vergi ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin paket genişliyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2009’da kriz nedeniyle elektrik, su ve emlak vergisi borçlarını ödeyemeyenlerin bulunduğunu belirterek bu borçların da yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Babacan, yapılacak düzenlemeye ilişkin “Sadece alacağın ana parası ne ise o ana parasının değerini koruyup, bir de böyle bir taksitlendirme kolaylığı olsun diyoruz” dedi.

Babacan, NTV’de katıldığı programda paketin kapsamı ile ilgili, “İşte ne kadar borçları varsa geciken, zamanında ödenemeyen ne varsa” ifadesini kullandı.Babacan, şöyle konuştu: “Bir tek Ziraat ve Halk bankası borçlarıyla ilgili düzenlemeye gerek yok. Onun haricinde vatandaşla kamu arasındaki borç alacak ilişkilerinin mümkün olduğunca geniş bir şekilde kapsasın istiyoruz. Bu nedenle içerisinde emlak vergileri, su var, elektrik var.”

Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısından önce Başbakan Erdoğan ile Devlet Bakanı Ali Babacan kısa bir süre görüştü. Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, vergi prim borçları, elektrik, su ve emlak vergisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, “Biz de çabuk olsun diye gayret ediyoruz, acele ediyoruz” diye konuştu.

Pakette yok yok
Başbakan Erdoğan’ın ağustos sonunda TESK’in iftar yemeğinde esnafın vergi ve SSK prim borçlarını yapılandıracağını açıklamasının ardından, paketin kapsamı genişledi. Maliye Bakanlığı yetkilileri yapıladırmanın temmuzda kesileceğini belirtiyor. Taksit sayısının ise 36 ay olması bekleniyor.
Radikal

Vergi affı müjdesi!

Vatandaşın elektrik, su ve emlak vergisi affını Devlet Bakanı Ali Babacan açıkladı

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik, su ve emlak vergisi borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Ali Babacan, maliyet kalemlerinde anormal değişiklik olmadıkça akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini de bildirdi

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, elektrik, su ve emlak vergisi borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. NTV ve cnbc-e televizyonlarının ortak yayınına katılan Babacan, “2011 yılı bütçesini buna göre hazırladık. Elektrik, su ve emlak vergisi borçları da yeniden yapılandırılacak” dedi. Bakan Babacan, maliyet kalemlerinde anormal değişiklik olmadıkça akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini de bildirdi.


Vergi ve sigorta primi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yapacaklarını belirten Ali Babacan, bu konuya ilişkin düzenlemeyi en geç Kasım ayında tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Babacan, “Hatırlayacak olursanız Başbakanımız daha önce bununla ilgili Ekim ya da en geç Kasım gibi bir tarih de vermişti. Takvim içerisinde biz bunun tamamlanacağını düşünüyoruz” dedi. “Bu pakete elektrik, su, emlak borçları da girecek mi” sorusu üzerine de, “Tabii onlar giriyor” diye yanıtlayan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada bir tek Ziraat ve Halk Bankası ile ilgili düzenlemeye gerek yok. Bir kanun çıkartmaya gerek yok. Bankalar kendi kanunları çerçevesinde tek tek bu işleri yapabiliyorlar. Yeniden yapılandırmayı yapabiliyorlar. Onun haricinde vatandaşla kamu arasındaki borç alacak ilişkilerinin mümkün olduğunca geniş bir şekilde kapsasın istiyoruz. Bunun içerisinde emlak vergileri, su var, elektrik var.”

Taksitlendirme kolaylığı

Söz konusu düzenlemenin kapsamına ilişkin bir diğer soruyu, “İşte ne kadar borçları varsa geciken, zamanında ödenemeyen ne varsa” diye yanıtlayan Babacan, 2009’un hem Türkiye, hem dünya için zor bir yıl olduğunu, borçlarını ödeme konusunda iyi niyetli ve ödeme arzusu olduğu halde yaşanan kriz nedeniyle bunları ödeyemeyenler bulunduğunu anımsattı. Babacan, yapılacak düzenlemeye ilişkin ise “Sadece alacağın anaparası ne ise o anaparasının değerini koruyup, bir de böyle bir taksitlendirme kolaylığı olsun diyoruz. Yani işin özü bu. Parametreleri, detayları yakında belli olur” diye konuştu.

Elektrik ve doğalgaza zam yok

Devlet Bakanı Ali Babacan, maliyet kalemlerinde anormal değişiklik olmadıkça akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmediklerini bildirdi. Babacan, “Elektrik, doğalgaz fiyatları sanayimizin de rekabet gücü açısından çok önemli girdi kalemleri. Maliyet fiyatlarında anormal değişiklik olmazsa akaryakıt ve doğalgaza zam yapmayı düşünmüyoruz. 2011 yılı bütçesini buna göre hazırladık. Mali Kural kenarda bekliyor. Çok da yazıldı, çizildi. 2011 bütçesine bakınca, Mali Kural olsaydı da daha farklı bir bütçe olmayacaktı” diye konuştu.

Bu arada cari denge konusunun G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlar Toplantısı’nın önemli maddelerinden biri olduğunu hatırlatan Bakan Ali Babacan, bu konuya ilişkin de şunları söyledi: “Enerji konusunda bizim dışarıya bağımlılığımız uzun süre devam edecek. Bu da bizim cari açığımızı doğrudan etkileyecek. Türkiye büyüyen ve yatırım yapan bir ülke. Yatırım ürünleri ithalatında çok ciddi artış var. Kur ağırlıklı olarak tüketim ürünlerinin ithalatını etkileyen bir unsur. Cari açık tehlike çanları çalacak noktaya gelirse o noktada TL’nin değeriyle ilgili bir erozyon başlar. Türkiye’ye ciddi miktarda portföy yatırımı geliyor. Serbest kur rejimi bizi pek çok şoka karşı koruyucu en önemli mekanizma.”

Dünyada TL’nin itibarı artıyor

Türkiye ekonomisindeki güven arttığı sürece paramızın itibarı da dünyada artıyor” diyen Bakan Ali Babacan, şöyle konuştu: “TL değerli deniyor ama dolar ve euro gibi büyük para birimlerinin her türlü para birimine göre değer kaybı söz konusu. Bizden çok daha fazla parası değerlenen ülkeler var. G-20 öncesinde beklentiler çok yüksek değildi. Ama sonuçta beklentinin üzerinde bir konsensus oluştu. Kurun değeri sadece rezerv miktarıyla alakalı değil, çok sayıda faktör var. ‘Doğru kur nedir’ diye Nobel ödülü almış işin bilimini kavramış olan 50 ekonomiste sorun, hepsi ayrı cevap verecektir. Rezervlerle kur çok da etkilenmeyebiliyor. Serbest piyasa mekanizmasına güveniyoruz. Rezervle ilgili alımlar bir miktar etkiler ama asıl ekonominin dinamikleri önemli. Biz Merkez Bankası’nın rezervlerinin artması gerektiğini söylüyoruz ama bunu daha çok döviz alsın TL’nin değeri düşsün diye söylemiyoruz. Öncelik güven ve istikrar. Türkiye bugüne kadar doğruları yaptı.”
Vatan


Geri Dön