28 / 04 / 2024

Emlak vergisi geri nasıl alınır?

Emlak vergisi geri nasıl alınır?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince muaf olunduğu halde bilmeden ödenen emlak vergisi geri alınır mı? Emlak vergisi geri nasıl alınır? İşte emlak vergisi geri alma koşulları...



Emlak vergisi geri nasıl alınır?

Emlak vergisi kanunu gereğince, vergide mesken sahipleri için sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. Bu uygulamadan tek meskeni olanlar faydalanabiliyor.


Buna karşın, birden fazla evi olanlar, işyeri, arsa ve arazileri olan kimseler sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamıyor.


Ancak, tek meskeninin yanı sıra arsa veya arazisi olan kimseler, meskeni için muaf olabilirken, diğer taşınmazı için vergi ödemek zorunda kalıyor.


Emlak vergisinden 200 metrekareden büyük olmayan tek meskene sahip geliri olmayan; ev hanımı, işsiz, engelli, gazi ve emekliler muaf olabiliyor.


Muafiyet için belediyeye beyan verilmesi gerekiyor. Peki, muaf olunduğu halde bilmeden ödenen emlak vergisi geri alınır mı? Emlak vergisi geri nasıl alınır? 


Muaf olunduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi Maliye'nin yaptığı açıklamaya göre geri alınabiliyor.


14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen vergileri iade ediyor.


Emlak vergisi geri iadesi için yine belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.



Emlak vergisi ödeme süresi uzatıldı mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön