Emlak vergisi muafiyetinden hangi şartlarda yararlanılır?
Emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri için verilen 31 Mayıs tarihinde bitiyor. Emlak vergisi ödeyecek vatandaşlar muafiyet şartlarını merak ediyor. Yazlık ev için emlak vergisi ödenir mi? Emekliler emlak vergisi öder mi gibi soruların yanıtları araştırılıyor. İşte muafiyetle ilgili detaylar...
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Sezgin Özcan, bugünkü köşesinde emlak vergisi ödemelerini ve muafiyeti kaleme aldı.
İşte Sezgin Özcan'ın 'Emlak vergisinde eşlerin durumları ayrı değerlendirilir' başlıklı yazısı...
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Sezgin Özcan emlak vergisi ile ilgili soruları yanıtladı. Sözcü Gazetesi'nde 12 Mayıs tarihli emlak vergisi yazısını okuduğunu ve eşinin de kendisinin de emekli olduğunu belirten Semiha Aşık, eşi üzerine kayıtlı olan ve içinde oturdukları bir evleri olduğunu söyleyerek; geçen yıl kendi adına bir ev geçtiğini ve hala satılmak için boş durduğunu dile getirdi. Okuyucu, bu durumda emlak vergisi muafiyetinden yararlanıp yararlanamayacaklarını sordu.
İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulaması (emlak vergisi muafiyeti) kapsamında eşlerin durumları ayrı ayrı değerlendirilmeye alınır. Eşin üzerine kayıtlı başka bir ev bulunmuyorsa, eşe ait olan ve içinde oturulan ev için muafiyetten yararlanılır, emlak vergisi ödemesi yapılmaz. Geçen sene adına geçilen evin (meskenin) de kirada olmaması ve bu meskenden kazanç olmaması halinde, kişinin üzerine kayıtlı başka mesken de bulunmuyorsa muafiyetten faydalanılır. Fakat bunun için ilgili belediyeye bildirim verilmesi gerekiyor.
Yazlık evin emlak vergisi
Emlak vergisiyle ilgili bir sorusu olduğunu dile getiren Ayfer Durukan, bir evlerinin olduğunu, kendisinin emekli olduğunu ve emlak vergisinden muaf olduğunu belirterek, eşinin üzerine yazlık almak istediklerini söyledi. Eşinin de emekli olduğunu ifade eden Durukan, eşinin üzerine herhangi bir mesken bulunmadığını dile getirdi. Bu durumda emlak vergisi ödeyip ödemeyecekleri sorusunu yönelten Durukan, her iki ev için de geçerli olan durumu sordu.
Belirli zamanlarda dinlenmek için kullanılan yazlık, bağ veya yayla evi, devre mülk türündeki evler için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından faydalanılamıyor. Söz konusu konutlar sahip olunan tek konut olsa da emlak vergisi ödemesi yapılıyor. Fakat, bu evlerde sürekli olarak yaşanması (ikamet edilmesi) ve başka konutun da bulunmaması muafiyetten faydalanılabilir.
Bu durumda ikamet kaydının, konutun olduğu yerde olması gerekir. Buna göre, sahip olunan ve oturulan tek konut için emlak vergisinin ödenmesi gerekmez. Fakat eşin üzerine alınacak olan ve belirli zamanlarda dinlenmek için kullanılacak olan yazlık konutun emlak (bina) vergisi ödenir.
Şununda belirtilmesi gerekir ki yazlık konutu kendi üzerinize alırsanız, bu durumda her iki konut için de bina vergisini ödenir.
Evini kiraya verip başka yerde oturanların emlak vergisi ne olacak?