Emlak Terimleri

Emlak vergisi ödeme kuralları!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, emlak vergisi ödemeleri taşınmaz mallar için ödeniyor. Peki emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi nereden ödenir? İşte emlak vergisi ödeme kuralları...

Emlak vergisi ödeme kuralları!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, emlak vergisi ödemeleri taşınmaz mallar için ödeniyor. Ev, işyeri, arsa ve arazi sahipleri yılın belli dönemlerinde emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor.


Peki emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi nereden ödenir? Emlak vergisi ne kadar ödenir? Emlak vergisi öderken nelere dikkat edilir? Emlak vergisi ödeme kuralları şu şekilde sıralanıyor:


Emlak vergisi kuralları..

1. Emlak vergisi gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. 


2. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


3. Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. İsteyenler ödemeyi belediyenin e-belediye sistemini kullanması halinde internet üzerinden de yapabiliyor.


4. Emlak vergisi için ödenen bedel taşınmazın türü ve emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor.


5. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


6. Emlak vergisi iki taksitte ödenebiliyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise yalnız Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


7. Emlak vergisi oranları: Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


8. Emlak vergisinde meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor.200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler, vergiden muaf oluyor.


9. Muafiyet koşullarına sahip olan kimseler bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilebiliyor. Yapılan müracaatın ardından vergiden muaf olunabiliyor. 


10. Muafiyetten haberi olmadan vergi ödeyen ev sahipleri ise geriye dönük 5 yıl süre için iade talebinde bulunabiliyor.


11. Ödemenin geciktiği her ay için yüzde 1.40 oranında “emlak vergisi gecikme zammı” alınıyor.


12. Taşınmaz satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor. 


13. Taşınmaz satın alan kimselerin yıl sonuna kadar emlak vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Vergi beyanı en son 31 Aralık 2015 tarihinde veriliyor.



2015 emlak vergisi 2. taksit son gün ne zaman?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com