Emlak Terimleri

Emlak vergisi ödemeleri 2015!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? İşte emlak vergisi ödemeleri 2015...

Emlak vergisi ödemeleri 2015!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahiplerinin ödemek zorunda olduğu vergilerin başında emlak vergisi geliyor. Emlak vergisinin esasları 1319 sayılı Kanun kapsamında düzenleniyor.


Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Mükellefiyet, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Ancak taşınmaza sahip olunan sene beyanname veriliyor. Vergi ödemeleri ise bir sonraki sene başlıyor.


Örneğin, 2015 yılında bir taşınmaz aldığınızı düşünelim. 31 Aralık 2015 tarihine kadar belediyeye beyanname vermeniz gerekiyor. Emlak vergisi ödemeleriniz ise 2016 yılında başlıyor.


Emlak vergisi ödemeleri nasıl yapılır?

Emlak vergisi her taşınmaz malda farklı oranlarda hesaplanıyor. Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi diğer yörelere göre yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi ödemeleri nereye yapılır?

Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyenin tahsilat veznelerine ödeniyor. Ancak taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Emlak vergisi bildirim örneği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com