30 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemelerinde 'online' kolaylığı!

Emlak vergisi ödemelerinde 'online' kolaylığı!

Türkiye sınırları içerisinde ev ve iş yerleri bulunan kişiler için emlak vergisi ödemeleri başladı. Mükellefler için emlak vergisi ödemelerinde 'online' kolaylığı getirildi.



Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisinin 2020 yılına ait birinci taksit ödemeleri başladı. Arsa, bina, arazi gibi taşınmazlardan yıllık olarak tahsil edilen emlak vergisini gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçtiğimiz yıl gayrimenkul alanlar bu yıl ödeyecek. 

Son güne bırakmayın

2020 yılı 1. taksit ödemeleri Mayıs ayı itibariyle başladı. 31 Mayıs Pazar günü sona erecek takvimde mükelleflerin herhangi mağduriyet yaşamaması için ödemelerini son güne bırakmaması gerekiyor. Bu tarihleri geçiren vergi mükellefleri için ise cezai işlem uygulanacak. Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı verilecek. 

200 metrekarelik sınır

Geliri olmadığını beyan eden kişiler, sadece sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanlar, gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimlerin brüt 200 metrekareyi aşmamak şartıyla sahip oldukları evler için emlak vergisi ödemesinden muaf olacak.

Kimler emlak vergisi ödeyecek?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Emlak verginizi hesaplayın

4 yılda bir takdir komisyonları tarafından emlak değerleri tekrardan belirleniyor. Son olarak 2017 yılında tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli oluyor. Ara yıllarda tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 olarak belirlendi. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak hesaplama yapılacak.

Online ödeme kolaylığı

Emlak vergisi ödemeleri artık internet üzerinden yapılabiliyor. E-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak emlak vergisi ödeme işleminizi tamamlayabilirsiniz. Emlak vergisi ödemesini e-Devlet üzerinden girebilirsiniz.

Emlak vergisi ödemelerinde online kolaylığı!

Emlak vergisinden muaf olmanın şartları!

Emekliler için 2020 emlak vergisi rehberi!

2020 emlak vergisinden hangi iş yerleri muaf?

Tek konutu bulunanlar için 'sıfır oranlı emlak vergisi' avantajı!


Geri Dön