23 / 12 / 2024

Emlak vergisinden muaf olmanın şartları!

Emlak vergisinden muaf olmanın şartları!

Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart’ta başladı. Gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareden küçük evleri vergiden muaf tutuluyor. İşte merak edilen her şey...



Gayrimenkul danışmanı Mehmet Adak, Emlakkulisi.com okurları için ''Emlak vergisinden muaf olmanın şartları'' konusunu kaleme aldı. İşte o yazı...

Geçen yıla göre yüzde 11,29 oranında arttırılan emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Mart’ta başladı. 1 Haziran’a kadar ödenmesi gerekiyor. İkinci taksit ise Kasım ayında.

Emeklilerin, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, sosyal güvenlik kurumlarından(SGK) aldıkları aylıktan başka geliri olmayanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareden küçük evleri vergiden muaf olur. Bunun için de belediyeye gidip “Tek Meskeni Olan Emekliler Dul ve Yetimlere Ait Form”u doldurarak emlak servisine vermeleri gerekiyor. 

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskende hissesi bulunanlar da meskenin vergi değerinin hissesine isabet eden oranı için vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. 

Mükellefin vergi muafiyetinden yararlanması için kendi meskeninde bizzat oturması gerekmiyor. Kendi meskenini kiraya verip kirada oturanlar da vergi muafiyetinden yararlanıyor. 

Muafiyet şartlarını taşıdığı halde formu veya emlak vergisi bildirimini süresinde vermemiş olmak, emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya engel teşkil etmez. Mükellefler söz konusu bildirimi gecikmeli yapmaları durumunda, geriye dönük beş yıl için muafiyetten yararlanabilirler. 

Yılın belli dönemlerinde yazlık olarak kullanılan konutlar için muafiyet uygulanmıyor. Kanun bunun için sürekli ikamet edilen meskenleri işaret ediyor. 

Emekli olduktan sonra mükellef eğer çalışmaya devam ediyorsa muafiyet uygulanmaz. Emeklilik dışında başka geliri olanlar da vergi muafiyetinden yararlanamaz. 

65 yaşını doldurmuş muhtaç ve kimsesizlere bağlanan aylık alanlar, ücret geliri, ticari, sınaî ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri gibi gelirleri yoksa muafiyetten yararlanabilir. Bu kişilerin “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi” doldurarak bulundukları belediyeye vermeleri gerekiyor. 
Her ikisi de emekli olan karı kocanın birinin üstünde sürekli ikamet edilen mesken, diğerinin üstünde yazlık konut var ise sadece mesken için vergi muafiyeti uygulanır. Üzerinde yazlık olan eş muafiyetten yararlanamaz. 

SGK’ dan emekli, dul, yetim şeklinde birden fazla maaşın alınması muafiyetin uygulanmasını engellemez. Yani emekli maaşının haricinde eşinden ya da babasından ölüm aylığı bağlanan kişiler de 200 metrekarenin altındaki tek meskenleri için emlak vergisi muafiyetinden yararlanırlar. 

Kira ödemeksizin bir başkasının yanında oturan emekliler kiraya verdikleri mesken için muafiyetten yararlanamazlar. Yani karı koca ikisi de emekli ise kocanın evinde ikamet edip, eşin evini kiraya veriyorlarsa eş vergi mükellefi olur. Kiracı tahliye ederse iki ev için de muafiyet uygulanır. 

Mehmet Adak
Gayrimenkul Danışmanı

Emekliler için 2020 emlak vergisi rehberi!

 

Tek konutu bulunanlar için 'sıfır oranlı emlak vergisi' avantajı!

2020 emlak vergisinden hangi iş yerleri muaf?

 

 


Geri Dön