28 / 04 / 2024

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi gayrimenkuller için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu iki vergi ne zaman ve nasıl ödenir? İşte emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri..



Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi gayrimenkuller için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Emlak vergisinin mükellefi, taşınmaz malın mükellefi oluyor. Ancak çevre temizlik vergisinde ödeme taşınmazın sahibi tarafından değil, kullanıcısı tarafından ödeniyor.


Örneğin işyerinde kiracının olduğunu düşünelim. Buna göre işyeri için emlak vergisi mal sahibi tarafından ödenirken, çevre temizlik vergisi ise kiracı tarafından ödeniyor.


Peki,emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri şu şekilde:


İki vergi de iki eşit taksit halinde belediyeye ödeniyor. Ancak, çevre temizlik vergisini meskenler su faturaları ile ödüyor.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.


Belediyeye ödenen vergilerin ilk taksiti için son 3 gün bulunuyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılacak.



Emlak vergisi hesaplama programı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön