27 / 04 / 2024

Emlak vergisi zaman aşımı!

Emlak vergisi zaman aşımı!

Emlak vergisi zaman aşımı ile ilgili yasal esaslar Emlak Vergisi Kanununun 40. maddesinde açıklanıyor. Zaman aşımı bildirim dışı bırakıldığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlıyor...



Emlak vergisi zaman aşımı!

Emlak Vergisi Kanununun 40. maddesi gereğince, bildirim dışı kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zaman aşımı, bu bina ve arazinin bildirim dışı bırakıldığının idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlıyor.


Burada da Veraset ve İntikal Vergisindeki duruma benzer bir durum söz konusu olup, zaman aşımı süresinin başlaması idarenin öğrenmesine bağlanıyor.


Emlak Vergisi Kanunu

Madde 40  

Bina ve Arazi Vergilerinde Zamanaşımı Süresinin Başlangıcı 

(2350 sayılı Kanunun 11'inci maddesiyle değişen madde) (4751 sayılı Kanunun 6/B maddesiyle değişen ibare Yürürlük: 9.4.2002) Bildirim dışı(*) kalan bina ve arazinin vergi ve cezalarında zamanaşımı, bu bina ve arazinin (4751 sayılı Kanunun 6/B maddesiyle değişen ibare Yürürlük: 9.4.2002) bildirim dışı bırakıldığının(**) idarece öğrenildiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlar.


(*) (Değişmeden önceki ibare) Beyan dışı

(**) (Değişmeden önceki ibare) beyan edilmediğinin 


Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılacak. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek.


Emlak vergisi oranları 2014..

Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 



Emlak vergisi ilk yıl muafiyeti!


Geri Dön