16 / 05 / 2024

Emlak vergisinde son gün yarın!

Emlak vergisinde son gün yarın!

Konut, işyeri, arsa ve arazilere ait 2010 yılı emlak vergisi ile işyerlerine ait çevre temizlik vergisinin birinci taksit ödeme süresi yarın mesai saati bitiminde sona eriyor



En son kaca olur?

Yazımızın başlığı, pazarlıklarda sıkça kullanılan bir soru cümlesi. Vergi uygulamalarında böyle bir soru, uzlaşma müessesesi ile ilişkilendirilebilir. Ancak yazımızın konusu uzlaşma değil; TBMM'ye sunulan son torba kanun tasarısındaki bazı maddeler. Konuya girmeden önce özelge konusunda bazı bilgiler vermekte yarar var.

Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 413. maddesine göre mükellefler tereddüte düştükleri konularla ilgili olarak Maliye Bakanlığı'ndan açıklama talebinde bulunabiliyorlar. Özelge (mukteza) adındaki, idarenin vermiş olduğu cevabın bir bağlayıcılığı yok. Mükellef özelgelere uymak zorunda değil. Ancak özelge doğrultusunda hareket eden mükelleflere özelge kapsamında hareket etmesi halinde ceza verilemiyor. Yani, mevcut haliyle özelge muhatabı açısından bir 'ceza kalkanı' niteliğinde.

PARAN YOKSA ÖZELGE YOK
Başbakanlık tarafından TBMM'ye sunulan, 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 22. maddesi ile özelge talebi harca bağlanıyor. Söz konusu madde, özelge talebini mükellefin konumuna göre 200 TL'den 2.000 TL'ye kadar bir ödeme yapılma şartına bağlıyor. Yani, para yoksa talepte bulunmak bile mümkün değil.

Maddeye göre; sermaye şirketleri 2.000 TL, dar mükellefler 1.500 TL, birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbapları 1.000 TL, ikinci sınıf tüccarlar ise 200 TL ödeyerek özelge talep edebilecek. Basit usulde vergilendirilenler ile menkul ve gayrimenkul sermaye iradı, değer artış kazancı gibi geliri olanların harç ödemeden görüş alıp alamayacakları ise belirsiz gözükse de bize göre bedel ödemeleri söz konusu olmayacak.

BİLGİ EDİNME HAKKI
Parayı ödemek istemeyenlerin aklına Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na dayalı olarak görüş istemek gelebilir. Ancak, Maliye bu yolu önceden kapatmış durumda. Maliye Bakanlığı yayımlamış olduğu 395 Seri Nolu VUK Genel Tebliği ile bilgi edinme kapsamında verilen yazıların özelge niteliği taşımadığını açıkladı. Hiçbir şekilde katılmadığımız bu görüş mükellefler açısından caydırıcı. Çünkü mükellefler idare ile bu tür konularda ters düşmeyi istemiyorlar. Böyle olunca geriye parayı ödemekten başka çare kalmayacak.


BİR PARMAK BAL
Ancak tasarıda minarenin kılıfı hazırlanmış durumda. Tasarının 17. maddesi ile özelgenin sağladığı imkanlara bir de 'faiz kalkanı' ekleniyor. Mevcut uygulamada özelge sadece cezayı engelliyordu. Ancak gecikme faizi üzerinde bir etkisi yoktu. Tasarının bu maddesi özelge sahibi bakımından gecikme faizini de engelliyor.

Vergileme konusunda idareden görüş soranların para ödemesinin zorunlu hale getirilmek istenmesi biraz tuhaf kaçıyor. Ayrıca, ödenecek harç miktarının soruya göre değil de, sorana göre belirlenmesinin mantığını çözemedik. Söz gelimi bir sermaye şirketi basit sayılabilecek bir konudaki özelge talebi için 2.000 TL ödeyecekken, ikinci sınıf tüccar karmaşık bir konu hakkındaki özelge talebi için 200 TL ödeyecek.
Diğer yandan, sayılanlar dışındakilerin özelge talep etmeleri halinde herhangi bir ödeme söz konusu olmayacak. Örneğin, basit usulde vergilendirilen ticaret erbabı ve gerçek usul kapsamındaki çiftçiler için herhangi bir belirleme yapılmamış. Yani, 'agaya beleş'. Bunun dışında, tam mükellef kurum ve gerçek kişiler ile dar mükellef kurum ve gerçek kişiler için farklı tarife öngörülmesi de ayrı bir handikap. Hizmetin aynılığı karşısında böyle bir ayrımın olması, eşitlik ilkesi bakımından düşündürücü. Bu noktada dileğimiz, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda veya Genel Kurul'daki görüşmelerde bu sorunların giderilmesi...

Karar vermek için 5 Haziranı beklemelisiniz
GAZETENİZİN ve köşenizin sıkı takipçisiyim yıllardır. Şu an kimseden net bir cevap alamadığım derdime derman olursunuz diye yazıyorum.
1989  Ekim ayında göreve başlayan bir doktorum. Doğum tarihim 08.07.1965. 2009 itibariyle 20 yılımı doldurdum ancak emeklilik için 46 yaşımın dolmasını beklemem gerekiyor. Ancak tam gün yasasıyla birlikte Haziran sonunda muayenehane veya tam gün arasında seçim yapmam gerekiyor. Bu bir yılı çalışmadan geçirmem gerektiği söylenmekte. Dermatoloji uzmanı olarak çalışıyorum ve ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımlarınızı arz ederim. Sevda Orhon
Kamu görevinden ayrılmanız halinde emekli aylığı bağlanması için gereken bir yıllık süreyi çalışmadan geçirmeniz gerektiği, emekli ikramiyesi alabilmeniz için son defa Emekli Sandığı'na tabi görevdeyken emekli olmanız gerektiğine ilişkin yasa hükmünden kaynaklanıyor. Ancak söz konusu hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi ve yeni bir düzenleme yapılması için bir yıllık süre verildi. Bu süre de 5 Haziran 2010'da doluyor. Bu tarihe kadar yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Şu anda son defa Emekli Sandığı'na tabi görevde değilken emekli olduğu için emekli ikramiyesi ödenmeyenler, yargıya başvurarak yargı kararı ile ikramiyelerini alabiliyorlar. Haziran sonuna kadar vaktiniz olduğundan, 5 Haziranı beklemenizde yarar var.

Emlak vergisinde son gün!
KONUT, işyeri, arsa ve arazilere ait 2010 yılı emlak vergisi ile işyerlerine ait çevre temizlik vergisinin birinci taksit ödeme süresi yarın (31 Mayıs 2010 Pazartesi) mesai saati bitiminde sona eriyor. Vergisini zamanında ödemeyenler aylık yüzde 1,95 oranında gecikme zammı ödemek zorunda kalacak...

GÜNÜN SÖZÜ
'Eğer herkes dost sandıklarının arkalarından söylemiş olduklarını duysaydı, dünyada çok az dostluk kalırdı.'  Schopenhauer

Metin Taş-Sezgin Özcan /Akşam

Yazının orjinali için tıklayınız


Geri Dön