Emlak Terimleri

Emlak vergisinden muafiyet şartları!

Sıfır oranlı emlak vergisi olarak nitelendirilen uygulamaya göre, muafiyet şartlarını taşıyan kimseler, bağlı oldukları belediyeye verecekleri bir beyanname ile vergiden muaf oluyor. İşte emlak vergisinden muafiyet şartları..

Emlak vergisinden muafiyet şartları!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor. Her sene taşınmaz mal sahiplerinin ödediği bu vergide meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor.


Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da nitelendirilen bu uygulamaya göre, muafiyet şartlarını taşıyan kimseler, bağlı oldukları belediyeye verecekleri bir beyanname ile vergiden muaf oluyor.


Ayrıca muaf olunduğu halde bilmeden ödenen emlak vergileri de geri alınabiliyor. Bunun için de belediyeye bir bildirimde bulunulması gerekiyor.


Belediyeye muafiyet bildirimi yapılması halinde geriye dönük olarak 5 yılın vergi borcu iade ediliyor. Peki, Emlak vergisinden muafiyet şartları nelerdir?


Emlak vergisinden muafiyet şartları..

200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip "geliri olmayan" kimseler muafiyetten faydalanabiliyor. Ayrıca, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evin de olması muafiyet dışında oluyor.


Ancak yazlık olan ancak kışın da kullanılan ve sahip olunan tek ev olması nedeniyle muafiyet söz konusu olabiliyor.


Başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olmaları halinde Emlak Vergisi ödemiyor. 



Emlak vergi affından nasıl yararlanılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com