Emlak vergisinin ikinci taksit dönemine son 7 gün!
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor. Peki emlak vergisi nasıl ödeniyor? İşte ayrıntılar...
Milyonlarca gayrimenkul sahibi tarafından ödenen emlak vergisinde iki taksit dönemi için geri sayım başladı. Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenecek olan emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlıyor.
Sene sonunun yaklaştığı bugünlerce emlak vergisi ödeyecek kişiler, ikinci taksit ödemelerinin ne zaman yapılacağını ve emlak vergisinin nasıl ödeneceğini araştırmaya başladı.
Son 7 gün
Her sene iki taksit yada tek seferde peşin olarak ödenmesi gereken emlak vergisinin ilk taksitleri Mayıs 2021'de ödendi. Emlak vergisi mükellefleri 1 Kasım itibarıyla kinci taksit ödemelerini gerçekleştirecek.
Milyonlarca mükellef tarafından ödenen emlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri için geri sayım başladı. Mükellefler, ikinci taksit ödemelerinin ne zaman yapılacağını ve emlak vergisinin nasıl ödeneceğini araştırmaya başladı.
Kendi üzerine konut, arsa, iş yeri ya da arazi gibi bir gayrimenkul tapusu bulunan kişiler emlak vergisi ödüyor. Bu kişilerin emlak vergisi ödemelerini unutmaması gerekiyor.
Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?
Gayrimenkul sahipleri, emlak vergisi borçlarının olup olmadığını E -Devlet aracılığıyla öğrenebiliyor. Vergi mükellefinin ilk önce E- Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı hizmet sayfasına giriş yapması, sonrasında da Vergi Borcu sorgulama bölümüne tıklaması gerekiyor. Bu aşamada T.C. kimlik no ve E -Devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra borç sorgulama sonucu görülüyor.
Kimler emlak vergisinden muaf?
Emlak vergisinde bazı muafiyet şartları bulunuyor. Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen kişiler, emekli maaşının haricinde geliri olmayanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi aşmayan veya tek meskende hisseleri olması halinde (intifa hakkı hali dahil) vatandaşların emlak vergisi ödemesi gerekmiyor.
Ödemeyecek kişiler başvuru yapacak mı?
Belediye gidip emekli olduğunu bildiren kişilerin mükellefliği düşecek. Bu muafiyetten haberi olmayan geçmiş yıllarda ödeme yapanlar, 5 sene süre ile ödedikleri parayı geri alabilecek.
Nasıl hesaplanacak?
Emlak vergisi hesaplaması nasıl yapılacak sorusu mükellefler tarafından araştırılıyor. Peki emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?
Konutun rayiç bedeli öğrenilecek, bunun üzerine yüzde 4.55 ilave edilecek; bu yeniden değerleme oranının yarısı oluyor, çıkan miktara ve evin türüne göre ödeme tespit edilecek.
- Meskense büyükşehirlerde binde 2, diğer şehirlerde binde 1,
- İş yeriyse büyükşehirlerde binde 4, diğer kentlerde binde 2,
- Arsa ise büyükşehirde binde 6, diğer şehirlerde binde 3,
-Araziyse büyükşehirde binde 2, diğer kentlerde binde 1.
Emlak vergisi nasıl ödenir?
Online emlak vergisi ödemelerinde 4 farklı yöntem mevcut. Bu yöntemler şunlar:
1. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin banka hesabına havale ya da EFT ile ödeme yapılabilri.
2. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden de emlak vergisi ödenebilir.
3. E-Devlet sisteminden çeşitli vergi borçları ödenebiliyor.
4. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla yine E -Devlet şifresi ile giriş yapılarak borç sorgulanabiliyor ve ödenebiliyor.
İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi nedir?
Emlak vergisi çerçevesinde, indirimli bina vergisi uygulaması, yalnızca mesken (konut) vasıflı binalar için hayata geçirildi. Bu sebeple, konut olmayan ya da konut vasfını kaybeden binalarda indirimli bina vergisi seçeneği bulunmuyor.
Fiyatlar uçtu
2021'de arsa metrekare değerleri yeniden takdir edildi. Fakat sanılanın tam tersine birçok belediye tarafından fahiş takdirler hazırlandı.
Belediyeler tarafından, 2022 yılından itibaren emlak vergisine esas olacak arsa metrekare değerlerinin takdiri 30 Haziran 2021 tarihinde hazırlandı. Takdir edilen değerler muhtarlıklar üzerinden duyuruldu.
Fakat, yeni takdirlerle İstanbul’da bazı ilçe belediyelerinin, bazı semtlerde ve sitelerde arsa metrekare değerlerini 9-12 kata varan oranlarda yükselttikleri ortaya çıktı.
Emlak vergisi 2022’de ne olacak?
Dubleks evler emlak vergisinden muaf mı?
Pınar Demircan/Emlakkulisi.com