Emlak yönetimi bölümü mezunlarının istihdamı mecliste konu oldu!
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, üniversitelerin emlak ve emlak yönetimi bölümü mezunlarının istihdamına ilişkin soru önergesi hazırladı..
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, üniversitelerin emlak ve emlak yönetimi bölümü mezunlarının istihdamına ilişkin soru önergesi hazırladı. Sarıhan sorularının Başbakan Yıldırım tarafından cevaplandırılmasını talep etti.
Sarıhan önergesinde " Emlak ve Emlak Yönetimi, üniversitelerin program tanıtımında: “Emlak alanıyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, mesleki plan ve projeleri gerçekleştiren ve müşteri memnuniyetini ilke edinerek çözüm önerileri geliştirebilen, kısacası; tüm emlak işlemlerini etkin bir biçimde yürütebilecek mesleki bilgiye ve insani iletişim becerilerine sahip, sektörde etkin olabilecek meslek elemanları yetiştirmek” olarak tanımlanmıştır." dedi.
"Programın tanıtımında istihdam ile ilgili olarak: “Emlak sektörü ülkemizde ve dünya çapında gelişmiş sektörler arasındadır ve iş hacmi oldukça geniş bir sektördür. Bu bireyler, “Emlak ve Emlak Yönetimi” programından mezun olduktan sonra kendi emlak ofislerini açabilir; gayrimenkul ortaklıklarında, arsa ve yapı kooperatiflerinde veya bu sektörde hizmet veren özel ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler.” denmektedir." açıklamalarında bulunan Sarıhan "Anayasa’nın Çalışma hakkı ve ödevi başlıklı 49.maddesinde: "Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır." olarak ifade edilmiştir. Ne yazık ki, anılan okulu bitiren öğrenciler, alanında iyi düzeyde bilgilere sahip olmalarına karşın kendi alanlarında iş bulamamakta, istihdam edilememektedirler." diyerek aşağıdaki sorularının yanıtlanmasını istedi.
Sarıhan'ın soruları
1. Bu bölüm hangi gereksinimi karşılamak için açılmıştır. Bölümün açılmasında yapılan bir planlama var mıdır?
2. Emlak ve Emlak Yönetimi mezunları için yapılmış olan istihdam planı nedir?
3. Emlak ve Emlak Yönetimi bölümüne, açıldığından önergenin verildiği tarihe kadar başvuruda bulunan öğrenci sayısı nedir? Bu bölümde okuyan ve mezun olan öğrenci sayısı nedir?
4. Bugüne dek, Emlak ve Emlak Yönetimi mezunlarından kamuda kaç kişi istihdam edilmiştir? Bu kurumlar hangileridir?
5. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Belediyelerin emlak birimlerinde, bu okullardan mezun kaç kişi çalışmaktadır? 2017 yılı için istihdam edilmesi planlanan Emlak ve Emlak Yönetimi mezunu sayısı nedir?