27 / 04 / 2024

Emlakçı komisyonunu kim ödemelidir?

Emlakçı komisyonunu kim ödemelidir?

Emlakçı komisyonu, belirli bir taraf aracılığıyla ödenir. Kiralama ve satın alma işlemlerinde emlakçıya komisyon ödenmelidir. Emlakçı komisyonunu kim öder sorusu özellikle de kiracılar tarafından merak ediliyor. Peki emlakçı konutunu kim ödemelidir? İşte konu hakkında ayrıntılar...



EMLAKÇIYA KOMİSYONU KİM ÖDER?

Emlak işlemleri artık emlakçılar aracılığıyla gerçekleştirildiğinde, taraflar arasında imzalanan sözleşmelere göre komisyon ödemesi zorunlu hale gelmiştir. Bu durum, hem ev sahipleri hem de alıcılar için geçerlidir. Ayrıca, kiralama işlemlerinde de benzer bir uygulama mevcuttur, ancak burada komisyon genellikle kiracı tarafından karşılanır. Yani, yasal düzenlemelere göre komisyon ödenmesi gerektiği halde, bu ödemenin ihmal edilmesi durumunda, emlakçının yasal haklarını kullanarak komisyonu talep etme hakkı vardır.

KOMİSYON ÜCRETLERİ NE KADARDIR?

Emlakçılar, ev sahibi ile alıcı arasında bir köprü görevi üstlenirler ve bu hizmetleri karşılığında belirli bir komisyon ücreti alırlar. Bu komisyon ücretleri, Türkiye'de Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği tarafından düzenlenmiştir ve genellikle satış ve kiralama işlemlerine göre farklılık gösterir. Emlakçılara ödenmesi gereken komisyon ücretleri şunlara göre belirlenmiştir: 

Emlakçı komisyonunu kim ödemelidir?

Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde belirtilen satış bedelinin KDV'si hariç yüzde dörtünden fazla olamaz.

Kiralama işlemlerinde, hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin KDV'si hariç bir aylık tutarından daha yüksek olamaz. 

Hizmet bedeli genellikle yazılı bir anlaşma olmadıkça iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında eşit olarak bölüşülür.

EMLAKÇI KOMİSYONU NASIL HESAPLANIR?

Bir konutun 400 bin lira olduğu farzedilise bu konutun satışında, alıcıdan ve satıcıdan toplamda 18 bin 880 lira emlak komisyonu alınacaktır.  Emlak komisyon bedeli, alıcıdan %2 (8,000 TL) ve satıcıdan %2 (8,000 TL) olarak, toplamda 18,880 TL olarak belirlenirken, bu miktarın içinde alıcıdan alınan KDV (%18) ve satıcıdan alınan KDV (%18) dahil edilmiştir.

Kiralanan bir konutun ücretlendirilmesi durumunda, genellikle taşınmazın bir aylık kira bedeli, emlakçının komisyon ücretine eşittir. Yani, aylık 2000 lira kira ödemesi gereken bir kişi, aynı zamanda taşınmazı kiralayan emlakçıya da 2000 lira komisyon ödemesi yapar.

Milli Emlak, o ildeki 2 arazi ile 1 arsayı 8 taksitle satıyor! 15 bin 800 TL'den başlayan fiyatları kaçırmayın! 

Milli Emlak, Antalya'daki 13 arazi ile 3 arsayı yüzde 20 indirimle satıyor! Arsa alacaklara müjde! 

Sahte emlak ilanları engellenecek!


Geri Dön