Emlakçılar ve ev almak isteyenler arasında sıkı pazarlık başladı!
Sürekli olarak artış gösteren konut fiyatlarına paralel şekilde emlakçı komisyonları da yükseldi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 4 milyon TL'lik bir evin satışında komisyon tutarı 200 bin TL'ye dayanınca, alıcılarla emlakçılar arasında da sıkı pazarlık başladı
Konut alım-satımı gerçekleştiren vatandaşların emlakçılarla yaşamış oldukları komisyon savaşlarını iki taraf da kaybetti. Ortalama olarak 4 milyon liralık bir konut alım-satımında emlakçı komisyon bedeli 192 bin Türk Lirası'na ulaşınca emlakçılarla pazarlık dönemi de resmen başladı. Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen emlakçı komisyonunun kanunen alan ve satan kişi tarafından yüzde 2 artı KDV şeklinde ödenmesi gerekirken, bugüne kadar söz konusu ücret konutu satın alandan alınıyordu. Fakat artık konut alan vatandaşlara komisyon bedelleri fazla gelince vatandaşlar a sahibinden satılık ev arayışlarına girmeye başladı. Eğer emlakçıdan alacaksa da komisyonun yarısını konutu satan kişinin vermesi istenilmeye başlandı.
Yasalara göre emlakçıların alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 2+ KDV oranında komisyon bedeli alması gerekli. Örnek vermek gerekirse mega kent İstanbul'da bir konutun ortalama fiyatı olarak 4 milyon Türk Lirası şeklinde baz alındığında buradaki komisyon bedeli de 192 bin liraya çıkıyor. Emlakçının alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 80 bin artı yüzde 20'den 16 bin KDV ile 96'şar bin Türk Lirası yani toplamda 192 bin TL komisyon ücreti alması gerekiyor. 2 milyon Türk Lirası değerinde bir konutta ise komisyon bedeli toplamı 96 bin liraya ulaşıyor. Kiralık konutlarda da bir kira bedeli+KDV olarak komisyon alınıyor. Yani 20 bin liraya kiralanacak olan bir konut için emlakçıya KDV dahil 24 bin Türk Lirası ödenmesi gerekiyor. Bu miktarlar vatandaşlara fazla gelmeye başlayınca emlakçılar ile konut alım-satımı yapanlar arasında da sıkı bir pazarlık da başladı.
AKÇAM: HİZMET BEDELİMİZ YÜKSEK DEĞİL
Başkent Ankara'da ortalama bir konut fiyatı 3 milyon liraya çıkarken, emlakçı komisyonu KDV dahil 144 bin liraya ulaşıyor. Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada emlakçılığın bir hizmet sektörü alanı olduğunu dile getirerek, "Bu nedenle hizmet bedeli kesinlikle alınmalıdır. Fiyatlar artında alacağımız hizmet bedeli de artıyor. Fakat giderlerimiz de yükseliyor. Bu nedenle hizmet bedelinin normal seyrinde gittiği düşünüyoruz. Konut sahipleri son zamanlarda hizmet bedelini yüksek görebiliyor fakat konut fiyatları da yükseliyor" diye konuştu. Hizmet bedelinin düşürülmesi konusunda da Akçam, "Pazarlık teklifleri geliyor tabi fakat meslektaşlarımızda kabul eden sayısı az. Kabul etmeyenleri de sonuna kadar destekliyorum. Hizmet bedellerimiz yüksek değil" diye konuştu.
KOMİSYONDA PAZARLIK MÜMKÜN
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada artış gösteren konut fiyatları ile doğru orantılı şekilde emlakçı komisyonlarının da arttığını fakat satış az olduğu için emlakçıların gelirinde bir artış olmadığını dile getirdi. Söz konusu komisyonun emlakçıların önemli bir hakkı olduğunu kaydeden Aşa, "Avrupa'da en düşük emlakçı komisyon oranları bizde. 6 ayda bir konut satarak geçimini sağlamaya çalışan emlakçılar da var. Pazarlık edilmesi tercihimiz olmaz fakat emlakçılarla komisyonda pazarlık etmek elbette mümkün" diye konuştu.
2. EL FİYATINDA YÜZDE 30 DÜŞÜŞ OLDU
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa ayrıca açıklamasında gayrimenkul piyasasında özellikle 2. el konut fiyatlarında köpüğün kalktığını dile getirerek, fiyatlarda geçen yıldan bu yana yüzde 30'a yakın bir düşüş olduğunu kaydetti. Açıklamasında konut satışının durağan seyrettiğini dile getiren Aşa, sıfır konut fiyatlarında ise beklenilen düşüşün olmadığını, inşaat firmalarının maliyeti gerekçe göstererek yüksek fiyatlara konut satmaya çalıştığını kaydetti. Vatandaşlar da yaklaşan 31 Mart yerel seçimlerinden sonra konut fiyatlarında artış olabileceğine yönelik bir algı olduğunu dile getiren Aşa, "Seçimler genel bir hükümet değişikliği seçimi olmadığı için mevcut düzende bir şey değişmeyecektir" dedi.
Hangi otomobillerin değeri düştü hangileri değer kazandı?