22 / 11 / 2024
fuzul

Emlakçılardan kayıt dışılığa önlem önerisi geldi: Bir kereye mahsus istisna istiyorlar!

Emlakçılardan kayıt dışılığa önlem önerisi geldi: Bir kereye mahsus istisna istiyorlar!

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, değerin ekspertiz raporuyla tespit edilmesi ve katlamalı emlak vergisi son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken, emlakçılar da söz konusu düzenlemelerin hayata geçmesi için bir kereye mahsus istisna öneriyor




Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın hazırlamış olduğu Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları enflasyon karşısında reel olarak düşüş gösteriyor. Resmi olarak açıklanan son açıklanan endekse göre reel düşüş yüzde 16’yı aşmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre de konut satışları, Nisan'da, 2021 yılının Mayıs ayındaki tam kapanmanın ardından en düşük düzeye geriledi. Aydınlık'tan Sabrican Tıknazoğlu imzalı habere göre tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiden sonraki en durgun konut piyasası görüldü.

Son zamanların en çok konuşulan konuları arasında yer alan konut piyasasındaki durgunluk göstergelerine karşın hükümet, talebi düşürmeye yönelik yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre gelecek ay Meclis gündemine; gayrimenkul değer artış kazancı vergisiyle devir işlemlerinin artık gerçek satış bedeli üzerinden yapılmasını sağlayacak olan düzenlemelerin geleceği konuşuluyor. Konu ile ilgili olarak ortaya atılan iddialara göre gerçek satış bedelinin beyan edilmemesinin önüne ekspertiz ile geçilecek. Aynı zamanda birden çok konutu olanlardan katlamalı emlak vergisi alınması değerlendiriliyor. Gündeme gelen düzenlemelerle durgun olan piyasanın daha da durgunlaşacağına ve fiyatlarda ciddi bir düşüş meydana gelip gelmeyeceğine ilişkin tartışmalar da ön plana çıkıyor.

Emlakçılardan kayıt dışılığa önlem önerisi geldi: Bir kereye mahsus istisna istiyorlar!

YENİ SORUNLAR DOĞURABİLİR


Peki gündemdeki tartışmalar ile ilgili olarak emlak odası başkanları ne dedi?  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu düzenlemelerin gayrimenkulün yatırım aracı olarak kullanılmasının önüne geçerek, barınma ihtiyacını karşılayacakların önünü açacağını belirtti.

Akçam şunları söyledi: “Eksperle değerleme yapılma zorunluluğu bizim de desteklemiş olduğumuz bir şeydi. Ülkemizdeki tüm gayrimenkullerde değerleme raporu yapılsın. Vatandaş kendi gayrimenkulünün değerini kendisi belirlemesin. Güzel bir uygulama olacak fakat yeni sorunlar da doğuracak. Çünkü yurttaşın belediye rayiç bedeli 2 milyon TL iken konut 7-8 milyon. 2 milyon TL göstermiş olan kişiler, aradaki makastan kaynaklı ciddi bir vergiyle karşı karşıya gelecek. Biz belediye rayiç bedeliyle reel fiyat arasındaki açığı bir defaya mahsus istisna edip devam edilebilir diye düşünüyoruz. Tapu harçlarında yüzde 1 indirim olması şeklinde talebimiz oldu. Bunlar inşallah olur. Değerleme raporuyla satışların gerçekleşmesi piyasaya biraz daha çeki düzen verecek gibi duruyor.

YATIRIM DEĞİL İHTİYAÇ

“Ben birden çok konutu olanlardan katlamalı vergiyi de 1,5 senedir savunanlardanım. İki konutu olan şahıs, 3. konutu aldığı zaman vergilendirsin. Çünkü yurttaşın barınma ihtiyacı, yatırım aracı şeklinde kullanılmaz. Barınma ihtiyacı, ihtiyacı olanlar tarafından alınsın ya da kiralansın. Fakat diğer tarafta da vatandaşın 20-30 tane konutu var. Piyasayı da o belirliyor. Buradaki adaletsizliği de ortadan kaldırmış olacak ve devletimize de ciddi bir vergi oluşmuş olacak.

“Söz konusu bu düzenlemeler bir durgunluk yaratmaz. Çünkü burada gayrimenkulü yatırım aracı şeklinde kullanan sayısı barınma ihtiyacının sayısından çok daha fazla. Eğer yatırım aracı sayısı azalırsa piyasadaki konut sayısı artacak ve fiyatlara aşağı doğru bir tetikleme olacak. Bu nedenle de barınma ihtiyacı olan kişilerin de önü açılacak.”

DÜŞÜK BEYAN ÖNLENMELİ


Yaptığı açıklamada söz konusu düzenlemelerin kayıt dışılığın artmasına da sebep olabileceğine değinen İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bir defaya mahsus istisna getirilmesini önerdi. Aşa, şöyle konuştu: “Değer artış kazancı vergisi ve düşük beyanı önleme konusunu biz yıllardan beri dile getiriyoruz. Ancak daha önce düşük beyanda bulunmuş olan kişiler beyanını yükseltemiyor. Yükselttiği zaman da ciddi bir vergi ödüyor. O nedenle düşük beyan başlayınca öyle gidiyor. Bu hem devletin hem de belediyenin vergi kaybına neden oluyor. Düşük beyanın önlenmesi amacıyla çözüm önerisi şeklinde sunduğumuz şuydu: Bir kereye mahsus beyan affı gelsin. Vatandaş da tam değerini beyan etsin. Neticede kanun doğru; yüze alınan gayrimenkul, enflasyonla beraber 200 bin değere ulaşıyor. Ancak vatandaş da 1 milyona satıyor. Aradaki 800 binden kâr vergisi alınacak.

“Yüzde 2 tapu harcı da çok fazla. Bu caydırıcı oluyor. Biz bunun düşürülmesini önerdik. Dediler ki devletin vergi kaybı olur. Hesabını da yaptık; harçlı vergi geliri üç katına çıkıyor. Vatandaş da düşük beyanda bulunmuyor, vergi kaybının önüne geçilmiş oluyor. 
 

İstanbul İnşaatçılar Derneği açıkladı! Kentsel dönüşüm için yol haritası hazırlandı...

Japon deprem uzmanı Moriwaki uyardı! Kuzey ve Güney Anadolu fay hattında deprem riski var...

Türkiye diri fay hattı haritası güncellendi! En riski bölgeler neresi?


Geri Dön