22 / 12 / 2024

Emlakçıların "ucuz konut ilanı" kurnazlığına dikkat!

Emlakçıların

Tüketici dernekleri, bazı emlak ofislerinin e-ticaret platformlarında, sosyal medyada veya kendi isimlerine kurdukları internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, düşük fiyatlı ev ilanı vererek müşterileri aldattığını söyledi.



 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, tüketici dernekleri, bazı emlak ofislerinin e-ticaret platformlarında, sosyal medyada veya kendi isimlerine kurdukları internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, düşük fiyatlı ev ilanı verdiğini ve müşterileri aldattığını söyleyerek ofise gelen tüketicilerin türlü bahanelerle başka konutları almaya ikna edildiğini belirtti.

 

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde tüketicilerin kendilerine sık sık asılsız konut ilanı konusunda başvurduğunu söyleyerek, bazı emlakçıların müşteri çekmek için gerçeği yansıtmayan ilan verdiğini belirtti.

 

Emlakçıların "ucuz konut ilanı" kurnazlığına dikkat!

 

Bazı emlak ofislerinin e-ticaret platformlarında, sosyal medyada veya kendi isimlerine kurdukları internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, düşük fiyatlı ev ilanı vererek müşterileri aldattığını söyleyen Koçal, düşük fiyatlı ilanı gören tüketicinin büyük hayallerle emlak ofisine gittiğini, ancak tüketiciye o evin satıldığı veya kiralandığının söylendiğini dile getirdi. Koçal konuyla ilgili olarak, "Bu ilanlarla tüketicinin ilgisini çekmek ve emlak ofisine çekerek komisyoncunun elinde bulunan başka ürünleri pazarlamak amaçlanmaktadır. Binbir bahane ile tüketiciler başka konutları almaya ikna ediliyor." diye konuştu.

 

Bunu yapan emlak komisyoncularının tüketicileri aldattığını belirten Koçal, "Ucuz ve cazip bir ürün ilanı ile tüketiciyi ofislerine çekerek portföylerinde bulunan daha yüksek tutarlı başka ürünleri pazarlamak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre cezai işlem gerektirmektedir." dedi.

 

Koçal, tüketicilerin bu tür ilanlarda, komisyoncuyu arayarak gayrimenkul ile ilgili detaylı bilgi alması gerektiğini dile getirerek, bu tür uygulamalarla karşılaşan tüketicinin emlakçıyı esnaf odasına şikayet etmesi gerektiğini söyledi.


- "İnternet sitesini bakanlığa şikayet edin"

 

Koçal, tüketicinin yanıltıldığı ilanın yayınlandığı internet sitesinin de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na veya Alo 175'e şikayet edilmesi çağrısında bulundu ve şu açıklamayı yaptı: "Ucuz ve cazip ilan vererek, tüketiciyi yanıltan emlak komisyoncularının bazen yer gösterme parası dahi aldığı yönünde şikayetler gelmektedir. Tüketicilere uyarımız, hiçbir şekilde bu tür bir ödeme yapmamalarıdır. Cazip ve ucuz ilanlı yerle ilgili mazeretler üretilip, tüketici başka gayrimenkullere yönlendirilmeye çalışılıyorsa tüketici tüketimden gelen gücünü kullanarak, o emlakçıyı terk etmelidir. Bu tür tüketiciyi istismar eden emlakçıların önüne geçmenin yolu etkin ve etkili denetimlerin yapılmasıdır. Meslek odası yetkili kurum ve kuruluşların yapacakları denetimler artırılmalı, bu konudaki şikayetler mutlaka değerlendirilmeye alınmalı ve sonuçlandırılmalıdır."

- "Her ilana kanmayın"

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük ise konuyla ilgili olarak, internet kullanımının artmasıyla asılsız, gerçek mal ve hizmeti yansıtmayan reklam ve tanıtımlarla tüketicileri aldatan çok sayıda kişi ve firmanın ortaya çıktığını belirtti. Küçük konuyla ilgili olarak, "Özellikle emlak ve otomobil sektöründe, internet sitelerine cazip ürünler koyan veya mal ve hizmetlerin özelliklerini gerçeğinden farklı göstererek, tüketiciyi kendi ofislerine çekmeye çalışan kişi ve firmalarla ilgili çok sayıda şikayet ulaşmaktadır." dedi.

 

Emlakçıların "ucuz konut ilanı" kurnazlığına dikkat!

 

Satışa sundukları ürünü cazip gösterip, kaparo isteyen, sonrasında ortadan kaybolan, böylece tüketicileri mağdur eden kişi ve firmalar bulunduğunu belirten Küçük, "Özellikle, satılan ya da kiralanan evi, satılmamış, kiralanmamış gibi tekrar ilana koyan, böylece tüketiciyi aldatarak başka yerleri satmaya, kiralamaya çalışan iş yerleri ile karşılıyoruz. Aynı evi, birden fazla emlak ofisi satılık veya kiralık olarak ilan edebilmektedir." dedi.

Küçük, "Bazı emlakçılar düşük fiyatlı ilan koyarak kurnazlık yapmakta ve müşteri çekmektedir. Tüketiciler her ilana kanmamalı. İlandaki gayrimenkul için emlak ofisine gittiğinde emlakçı, 'O ev satıldı' diyorsa ancak ilan hala sitede duruyorsa tüketiciler o kişiden uzaklaşsın." diye konuştu.

- "Evi görmeden kapora vermeyin"

Levent Küçük, tüketicilerin özellikle tanımadıkları kişilere hizmet bedeli gibi bir ücret göndermemesi çağrısında bulunarak, şöyle konuştu: "Özellikle düşük fiyatlı ilanlardaki gayrimenkullerle ilgili konutu görmeden kapora gönderilmemeli. İnternet üzerinden yapılan satışlarda güvenilir, kurumsal firmalar tercih edilmelidir. Herhangi bir mağduriyet yaşanması halinde, mutlaka tüketici hakem heyetlerine müracaat edilmeli, internet siteleri ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne şikayet edilmelidir.  Ülkemizde elektronik ticaretle ilgili, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yürürlükte bulunmaktadır. Ayrıca, buna ilişkin yönetmelik bulunmaktadır. İnternet üzerinden yapılan satışlar ve oluşturulan siteler, bu yasanın belirlediği özelliklere sahip olmalıdır. Bu açıdan, kamunun e-ticaret sitelerini sürekli denetimi gereklidir."

 

 


Geri Dön