28 / 10 / 2024

Emlakta doğrulanmış ilan 1 Ocak'ta zorunlu oluyor: 'Elektronik İlan Doğrulama Sistemi' 10 soruda tüm detaylarıyla...

Emlakta doğrulanmış ilan 1 Ocak'ta zorunlu oluyor: 'Elektronik İlan Doğrulama Sistemi' 10 soruda tüm detaylarıyla...

Emlak sektöründe doğrulanmış ilan düzenlemesi 1 Ocak'ta zorunlu olacak. İşte Emlak sektöründe uygulanan "Elektronik İlan Doğrulama Sistemi" ile ilgili merak edilen 10 soru ve 10 cevap... 




"Doğrulanmış ilan" düzenlemesinin tamamen zorunlu yapılmasının ardından portallarda yayında olan emlak ilanları yayında kalmayı sürdürecek. Söz konusu bu ilanlar için süre sona erdiğinde ise sistem üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama yapılacak.

Konu ile ilgili aktarılan detaylara göre, 15 Eylül tarihinden itibaren uygulamaya konulan ve 1 Ocak 2025 tarihinde zorunlu hale gelecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne (EİDS) ilişkin detaylar netleşti. 

Emlak sektöründe uygulanan "Elektronik İlan Doğrulama Sistemi" ile ilgili merak edilen 10 soru ve 10 cevap şu şekilde:

Emlakta doğrulanmış ilan 1 Ocak ta zorunlu oluyor: Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 10 soruda tüm detaylarıyla...

1. İlanın sistemden doğrulandığı nasıl belli olur? 

İlanların yanında doğrulanmış ilan logosu varsa, bu doğrulanmış anlamına geliyor. Doğrulanmış ilan logosu olan ilanların tümü, yetki doğrulaması yapılmış şekilde servis edilecek.

2. Bireysel ilanlar nasıl veriliyor? 

Bireysel ilanın verilme aşamasında ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana  gayrimenkul numarası yazılacak. Sistem, malik ve hısımlık kontrolünü otomatik şekilde gerçekleştirecek ve ilanı veren, taşınmazın sahibi, eşi veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarından biri ise standart ilan verme prosedürü bitirilerek ilan girişi yapılacak. 

3. İlanlar emlak işletmeleri tarafından nasıl verilecek?

Emlak işletmelerinin ilan verebilmesi için taşınmaz ticareti yetki belgesi sahibi olması gerekli olacak. Gayrimenkul sahibince e-Devlet üzerinden emlakçının yetkilendirilmiş olması zorunlu tutulacak. Sistem, yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü yapılarak ilan girişi gerçekleştirilecek. Emlak işletmelerinin, gayrimenkul numarasını taşınmaz sahibinden almaları gerekecek.

4. Tapu kaydı bulunmayan gayrimenkul için nasıl ilan verilecek?

Tapu kaydı bulunmayan gayrimenkullere ilişkin ilanlar sisteme dahil olmadan konulabilecek. Tapu kaydı bulunmayan gayrimenkullere ilişkin ilanların girişinde ilan platformunda "tapum yok" seçeneğinin işaretlenmesi gerekecek. Henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri,  TOKİ  ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ konut projeleri, gecekondu gibi taşınmazlar tapusu olmayan kategorisinde olacak.

5. Gayrimenkul için verilen yetki iptal edilebilir mi? 

e-Devlet'te bulunan "EİDS gayrimenkul ilanı yetkilendirme işlemleri" ekranındaki "iptal et" butonuna tıklanarak verilen yetki iptal edilebilecek. Emlak işletmesine verilen yetkinin iptal edilmesi durumunda ilan yayından kalkmayacak, bu işlem yeni ilan girişine ya da yayındaki ilanın süresi bitiminde yenilenmesine engel olacak.

Emlakta doğrulanmış ilan 1 Ocak ta zorunlu oluyor: Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 10 soruda tüm detaylarıyla...

6. Gayrimenkul için verilen yetkinin süresi uzatılabilecek mi?

Yetki süresi, e-Devlet'teki "süreyi uzat" tuşu tıklanarak en az 3 ay uzatılabiliyor. 

7. e-Devlete erişimi olmayan yabancılara ait gayrimenkul ilanları nasıl verilecek?

e-Devlete erişimi olmayan (yabancı kimlik numarası olmayan) yabancı mülk sahiplerinin sahibi olduğu gayrimenkule ilişkin verilecek ilanlar uygulama kapsamında olmayacak. Bu ilanların girişinde gayrimenkulsahibinin e-Devlet'e erişimi olmayan kişi olduğuna ilişkin işaretleme yapılacak.

8. Kiralık gayrimenkul ilanları sistem kapsamında mı? 

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık gayrimenkul ilanları için zorunlu tutulacak. 

9. Hisseli taşınmazlarda tüm hissedarların yetki vermesi zorunlu mu?

Hisseli taşınmazlarda sadece bir hisse sahibinin yetki vermesi yeterli olacak.

10. Uygulama tamamen devreye alındığında yayında olan ilanlar kalkacak mı?

Uygulama tamamen devreye alındığında yayında olan ilanlar için durum değişikliği olmayacak. Bu ilanların yayın süresinin bitmesi durumunda ise EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama gerçekleştirilecek. Olumlu dönüş sağlandığı durumda ilan tekrar yayınlanabilecek.

 BES kısmi ödeme uygulamasından ev alırken nasıl  yararlanılır?

TTK işçi alımı kuraları çekildi! TTK kura sonuçları 2024, TTK yedek listesi, TTK  kura sonuçları isim listesi!

Ümraniye'de riskli yapılar için Yarısı Bizden Kampanyası başlatıldı! e-Devlet başvurusuna gerek yok! 


Geri Dön