12 / 09 / 2024

Emlakta ilan sistemi sil baştan: 10 soruda 'doğrulanmış ilan' düzenlemesi tüm detaylarıyla...

Emlakta ilan sistemi sil baştan: 10 soruda 'doğrulanmış ilan' düzenlemesi tüm detaylarıyla...

Emlak sektöründe mağduriyetlerin ve fahiş rakamların önüne geçilmesi için yeni düzenleme 15 Eylül'de başlayacak. Peki ilanlarda neler değişecek? Doğrulanmış ilan nedir? İşte 10 soruda "doğrulanmış ilan" düzenlemesi tüm detaylarıyla... 



Ticaret Bakanlığı tarafından emlak sektörü için uygulanacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesiyle, tüketiciyi yanıltan sahte emlak ilanlarının önüne geçilmesi planlanıyor. Doğrulanmış ilan uygulaması ve bu uygulamanın getireceği yenilikler merak ediliyor. 

İşte 10 soruda "doğrulanmış ilan" düzenlemesi tüm detaylarıyla... 

Emlakta ilan sistemi sil baştan: 10 soruda doğrulanmış ilan düzenlemesi tüm detaylarıyla...

1: Doğrulanmış ilan nedir, hangi hedefle uygulamaya alınacak?

Vatandaşlar, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçecek, açılacak pencereden emlakçısına yetki verecek, emlakçılar da aldıkları yetkiyle emlak portallarına ilan girebilecek. Söz konusu ilanlar "doğrulanmış ilan" şeklinde yayımlanacak. Yeni uygulamada, sitelere gayrimenkul ilanı verilmesi süreci resmiyete dökülmüş olacak. Düzenleme, tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının engellenmesi için hayata geçirilecek. Ayrıca, yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermelerinin önüne geçilecek, kayıt dışı emlakçılıkla da mücadele edilecek.

2: Doğrulanmış ilan düzenlemesine ne zaman geçiş yapılacak ve kim denetleyecek? 

İlan platformlarınca, yetki doğrulama uygulaması ile ilgili teknik çalışmalar 15 Eylül tarihine kadar tamamlanacak ve sistem, bu tarihten itibaren uygulamaya alınacak. Uygulama, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tamamen başlayacak ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan emlak portalları üzerinden ilan çıkılamayacak. Söz konusu düzenlemenin denetimi de Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek.

Emlakta ilan sistemi sil baştan: 10 soruda doğrulanmış ilan düzenlemesi tüm detaylarıyla...

3: Emlakçıların düzenlemeye uyum sürecinde neler yapması gerekli? 

Emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nde (EİDS) yetki doğrulamasının uygulmaya alınmasının ardından ilan verirken sorun yaşamamaları ve idari yaptırıma maruz kalmamaları için yetki belgesi alması gerekecek.

4: EİDS ve emlak yetki belgesi ne demek? 

EİDS, elektronik platformlarda ilan yoluyla taşınmaz pazarlayan kişinin kimlik bilgileri ile ilana konu taşınmazı pazarlama yetkisinin olup olmadığının doğrulanabildiği sistem olarak belirtiliyor. Emlak yetki belgesi ise kişilerin taşınmaz ticareti yapabilmesine resmi şekilde imkan sunan, ticaret il müdürlüklerince verilen evraktır. Söz konusu belge, kişilerin emlak ofisi açmaya dair mesleki yeterliliğe sahip olduklarının kanıtı niteliğine sahip.

5: Aynı gayrimenkule ilişkin kaç emlakçıya yetki verilebilecek? 

Aynı taşınmaza ilişkin, birden çok emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan olması halinde, diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara ya da linklere yer verilecek.

Emlakta ilan sistemi sil baştan: 10 soruda doğrulanmış ilan düzenlemesi tüm detaylarıyla...

6: Kiralık taşınmaz ilanlarının da doğrulanması zorunlu tutulacak mı? 

EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu tutulacak. Günlük kiralık gayrimenkullerle henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri, gecekondu vasfındaki gayrimenkuller gibi herhangi bir nedenle tapusu olmayan taşınmazlar uygulamaya dahil edilmeyecek. Ayrıca, tapusu olmayan gayrimenkullere ilişkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde, taşınmazın tapu kaydının olmadığı ile ilgili bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da görülecek. 

7: Vatandaşlar, emlakçı yetkilendirmeden kendi ilanlarını emlak sitelerinden verebilecek mi? 

Kişi, kendisi ve birinci derece akrabası, eşi, annesi, babası ve çocuklarının da üzerine olan emlakla ilgili ilanı doğrulanmış şekilde verebilecek. 

8: Yetkilendirme sonrasında, verilen yetki iptal edilebilecek mi? 

e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün ancak yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik şekilde yayımdan kalkmayacak.

Emlakta ilan sistemi sil baştan: 10 soruda doğrulanmış ilan düzenlemesi tüm detaylarıyla...

9: Yetkilendirilmiş emlakçının, konut üzerindeki yetki süresi ne kadar sürecek? 

Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibince yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olarsak belirlendi. Süre taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilir. 

10: Doğrulanmış ilan, otomotiv sektöründe de kullanılacak mı? 

Düzenleme ilk etapta emlak sektöründeki ilanlarda hayata geçirilecek. Fakat ilerleyen süreçte otomotiv satışlarında da doğrulanmış ilan düzenlemesine geçilecek.

Ev sahipleri dikkat! Kira borçlarında ev sahiplerinin yaptığı en büyük hata ortaya çıktı! 

Dul ve yetim aylıkları hisselere göre bu sene kaç TL? Rakamlar bir bir sıralandı! Zamlı dul ve yetim maaşı tam bu kadar!

Bireysel ilan girme dönemi kapanıyor!

Şehirlere göre ortalama konut fiyatları nasıl? Vatandaşlar yorumladı! 


Geri Dön