Emlakta oluşacak rant konutla tahsil edilecek!
Emlakta oluşacak rant konutla tahsil edilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, gayrimenkul rantlarından belediyelere verilecek payın 'konut' olarak ödenmesini, belediyelerin de bu konutları yoksula kiralamasını önerdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, gayrimenkul rantlarından belediyelere verilecek payın 'konut' olarak ödenmesini, belediyelerin de bu konutları yoksula kiralamasını önerdi.
Gerek kentsel dönüşüm gerek altyapı yatırımları nedeniyle gayrimenkulde oluşacak değer artışından vergi ve pay almak için düzenleme hazırlayan Hükümet, belediyelere kalacak payın tahsil edilme ve kullanımına ilişkin alternatif model arayışına girdi.
İmar torbadan çıkacak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı gayrimenkul değer artışından devletin pay almasını öngören düzenlemenin önümüzdeki günlerde TBMM'ye torba tasan olarak sunulacağı ve Meclis tatile girmeden genel kuruldan geçirilerek yasalaştırılmasının planlandığı öğrenildi.
Halen Bakanlar Kurulu'ndaki görüşme sürecinin devam ettiği belirtilen düzenlemede özellikle ranttan alınacak pay oranı ile tahsilat yöntemleri üzerinde çalışıldığı ifade edildi.
Nakit para tahsilatı zor Düzenlemenin Meclis'te görüşüleceği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun Başkam Recai Berber, gayrimenkul rantından belediyelere ayrılacak payın konut olarak ödenmesi önerisini getirdi.
İmar değişikliği sonucu ortaya çıkacak ilave rantın müteahhitler ile arsa sahiplerinden nakit para olarak tahsil edilmesinin zor olduğunu belirten Berber, teklifini şöyle açıkladı: Yoksul 5 yıl kullansın "İmar değişikliği sonrası ortaya çıkacak rantın belediyelere ve kamu kurumlarına nakit ödenebilmesi için konutun satılması gerekiyor. Oysa konutlar hemen satılmayabilir. Dahası diyelim ki konutlar satılmadı, o zaman nasıl tahsilat yapılacak?
Dolayısıyla en kolay çözüm olarak değer artışının karşılığının konut olarak alınmasıdır.
Örneğin değer artışı sonrasında 10 konut üretilmişse bunun 4 ya da 5'i gibi kanunla belirlenecek bir payı belediyelere verilir.
Belediyeler de bunlan yoksula, fakire geçi süreyle kiralar. Örneğin 5 yıllık sınır konur.
Bu süre içerisinde de 100 lira gibi küçük bir kira bedeli alınır.
Yoksulluktan daha önce kurtulanlar süre beklenmeden evden çıkanlabilir."
Hasandağı Gazetesi