Sektörel

Emlakta sahte ilan dönemi tarih oldu!

Emlak sektöründe sahte ilan dönemi resmen tarih olurken, kayıt dışı emlakçılık ile mücadelede de doğrulanmış ilan dönemi başladı. İşte konu ile ilgili detaylar…

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan emlak sektöründe sahte ilan dönemi resmen tarih oldu. Kayıt dışı emlakçılık ile mücadelede doğrulanmış ilan dönemi başlarken, artık her isteyen de emlak ilanı veremeyecek.

Söz konusu düzenleme için Ticaret Bakanlığı harekete geçerken, artık emlak ilanlarında yeni bir dönem de başlamış oldu. Burada amacın kayıt dışı emlakçılıkla mücadele etmek olduğu belirtilirken, sektörde de sahte ilan dönemi resmen tarih oldu.

Peki doğrulanmış ilan sistemi nedir, doğrulanmış ilan sistemi nasıl gerçekleşecek? İşte doğrulanmış ilan sistemi ile ilgili merak edilen tüm detaylar…

Haber Global’den Esma Murat imzalı habere göre öncelikle vatandaşla e devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçecek daha sonra ise emlakçısını yetkilendirecek emlakçı da aldığı yetki ile birlikte işte bu sitelerde ilan çıkabilecek.

Tüm bunların dışında taraflar arasında yetkilendirme sözleşmesi imzalanması zorunlu olacak. Aynı zamanda yetki doğrulaması yapılmadan emlak portalları üzerinde de herhangi gir ilan verilemeyecek.

Bu anlamda mülk sahipleri bir emlak danışmanlarıyla çalışmaları için kendilerine en az 3 ay tanımaları gerekiyor.

Yetkilendirme sözleşmesi olmadan internet sitesine ilan veren emlakçılara ve mülk sahiplerine de idari para cezası uygulanacak.

126 MİLYON TL CEZA KESİLMİŞTİ

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı bundan sonraki süreçte emlak ilanlarını sıkı takip edecek. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin tamamen devreye alınmasıyla birlikte mevzuata aykırı biçimde yayınlanan her bir ilan için 15 bin 846 liradan 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek. Söz konusu bu ceza tutarları da ayrıca 2025 yılında yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

Diğer taraftan bugüne kadar emlak ilanlarında manipülatif fiyat artışı yaptığı belirlenmiş olan, yetki belgesiz şekilde taşınmaz ticareti faaliyeti yürüten veya yönetmeliğe aykırı bir biçimde faaliyet gösterdiği tespit edilmiş olan toplam 2 bin 36 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık olarak 126 milyon TL idari para cezası uygulandığı da belirtildi. 

 

Milli Emlak, Muğla ve Muş'ta 28 adet lojman ile 2 araziyi taksitle satıyor! Son dakika Eylül fırsatı! 

Barış Arduç ve Gupse Özay Beykoz Konakları’nda kiracı oldukları evi 2 milyon dolara satın aldı!

Emeklilik dilekçesi verirken tarihe dikkat: Sadece 1 gün farka yüzde 30 fazla maaş alabilirsiniz!