29 / 04 / 2024

Emlakta tevhit nedir?

Emlakta tevhit nedir?

Tapu kütüğünde yapılabilen değişiklikler arasında tevhit işlemi de yer alıyor. Peki emlakta tevhit işlemi nasıl yapılır? Emlakta tevhit işleminin mali yönü nedir? İşte sorularınızın yanıtı...



Emlakta tevhit nedir?

Tapu kütüğünde yapılabilen değişiklikler arasında tevhit işlemi de yer alıyor. Peki emlakta tevhit işlemi nasıl yapılır? İşlemin mali yönü nedir?


Söz konusu tevhit işlemi birden çok parselde yer alan gayrimenkullerin tek parsel üzerinde birleştirilmesi olarak ifade ediliyor. 


Bu işlemde bir kimsenin birden fazla gayrimenkulünün birleştirilebildiği gibi, farklı kimselere ait gayrimenkullerin de birleştirilmesi de mümkün. 


Eğer birleştirmenin yapılacağı gayrimenkuller üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekiyor. 


Tevhit işlemi için gerekli belgeler..

* Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,


* Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası,     


* Tescil bildirimi ve kontrol raporu,


* Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.


* Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranır.


Emlakta tevhit işlemi harcı..

Tapu ve kadastro 2014 döner sermaye fiyat listesinde yer alan bilgilere göre tevhid masrafı 112,00 TL olarak belirleniyor.


İşlem için taşınmazın yüz ölçümüne ve yöresel katsayıya bakmaksızın (n-1) x 112,00.TL formülü üzerinden hesaplanan döner sermaye ücreti tahsil edilir. (n = Birleşen Parsel Sayısı) 


Örnek:

İki parsel birleşecekse bu işlemin masrafı yukarıdaki formül ile hesaplarsa; (2-1)x 112,00 TL= 112,00 TL oluyor. 


Üç parsel birleşecek ise hesap şu şekilde yapılıyor:

(3-1)x 112,00 TL

2 x 112,00 TL = 224,00 TL


Tapu ve kadastro 2014 döner sermaye fiyat listesi!



Geri Dön