27 / 08 / 2024

Emlakta yeni dönem için geri sayım başlarken, sektörden 'Birden çok kişiye yetki verilmesi sektörü yaralar’ uyarısı!

Emlakta yeni dönem için geri sayım başlarken, sektörden 'Birden çok kişiye yetki verilmesi sektörü yaralar’ uyarısı!

Gayrimenkul sektöründe 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla başlayacak olan elektronik ilan doğrulama sisteminin sahte ilanları engellemek için olumlu bir adım olduğunu söyleyen BURSED Başkanı Erkan Öncel, yetkiyi birden fazla emlakçıya vermenin kargaşa yaratacağını söyledi.



Çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğiyle piyasanın güvenilirlik içinde işlemesini sağlamak, tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek için ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirmişti.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada gayrimenkul sektöründe 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla başlayacak olan elektronik ilan doğrulama sisteminin sahte ilanları engellemek adına olumlu bir adım olduğunu dile getiren  BURSED Başkanı Erkan Öncel, Taşınmaz sahibi olan kişinin e-devlet üzerinden verilecek yetkiyi birden fazla emlakçıya verecek olmasının sektör içinde büyük bir kargaşaya meydan vereceğini dile getirdi. İşte BURSED Başkanı Erkan Öncel’in o açıklamaları…

Emlakta yeni dönem için geri sayım başlarken, sektörden Birden çok kişiye yetki verilmesi sektörü yaralar’ uyarısı!

Ekonomim’den Ali Şahin imzalı habere göre elektronik ilan doğrulama sisteminin 15 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe gireceğini anımsatan ve piyasanın doğru işleyişi, güven ortamının sağlanması, tüketicilerin kayıt dışı emlakçılardan kaynaklanan mağduriyetlerin  ortadan kalkması için sektöre değer katacağını dile getiren Bursa Sorumlu Emlak Danışmanları Derneği (BURSED) Başkanı Erkan Öncel, “Fakat yine her zaman olduğu gibi piyasanın tam olarak nabzının alınmadığı ve söz konusu sektöre değer katan tabandaki paydaşlardan yararlanılmadığını görmek bizleri üzdü. Söz konusu bu yasa ile beraber sahte ve yanıltıcı ürünleri paylaşanlar ortadan kalkmış olacak. Ancak yine bu yasanın içinde olan, gayrimenkul sahibi olan kişi e-devlet üzerinden verilecek yetkiyi birden fazla emlakçıya verecek olması sektör içerisinde büyük bir kargaşaya sebep olacak. Bu da çok büyük bir yanlış. Daha önce yapmış olduğumuz gibi 3 ay gibi kısa zamanlı tek emlakçıya yetki verilmesi en doğru olanı. Zaten 3 ayda satışı yapamıyorsa yine taşınmaz sahibi başka bir emlakçıya yetkiyi verme özgürlüğüne de sahip olacak. Ayrıca tüm bunlar dışında söz konusu  bu yasa çıkarken biliyoruz ki onlarca toplantı ve çalıştay yapıldı. Bu sıkıntılı duruma meslek odaları, Ticaret Bakanlığı’na bağlı il ticaret müdürlükleri, il ticaret sanayi odası komite temsilcileri nasıl onay verdiler bizler de bu sorunun yanıtını merak ediyoruz. Bunca problemin çözümü beklediği bir ortamda ilave sorunlar sektöre zarar verir. Satıcıların yetkiyi birden fazla kişiye vermesi gayrimenkul sektörünü yaralar” diye konuştu.


Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamadasSektördeki bir başka sıkıntının da franchise firmaların piyasa hakimiyeti adına yaptığı etik dışı davranışlar olduğunu dile getiren Erkan Öncel, “Tabii ki bu söylediğimiz bütün danışmanları kapsamıyor. Fakat her bir firmanın altında çalışan onlarca danışman ile yalnızca portföy elde etmek için satıcının hayal ettiği rakamları kabul ederek ilan girmeleri piyasanın dengesini bozduğu gibi sektöre de oldukça büyük zarar veriyor. Biz bu konunun da denetim altına alınıp takip edilmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İstanbul’un kaderi 1963’teki 6,4’lük Marmara depreminin yerinemi bağlı?

Müstakil konutlar büyüyor, apartman daireleri küçülüyor!

Ev sahibi ve kiracıyı koruyan kira kontratlarında neye dikkat edilmeli?


Geri Dön